Řecké potíže možná hrozí i dalším státům Evropy

Nenecháme Řeky na holičkách, slíbily země eurozóny. Na druhou stranu nemůžou Athény čekat bianco šek ve svých hospodářských problémech. Jak zdůraznila například německá kancléřka Angela Merkelová, jednou tu máme pravidla a ta se musí dodržovat. Jisté je jenom to, že Řecko nedostane přímou pomoc. Nad Evropskou unií ale nyní visí hrozba toho, že by se do stejných potíží, v jakých je Řecko, mohly dostat i další státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

V souvislosti s pomocí Řecku se nyní mluví o tom, že by dvě největší evropské ekonomiky, Francie a Německo, mohly koupit řecké dluhopisy nebo by mohly poskytnout přímé půjčky. Možná je také finanční pomoc ze strukturálních fondů EU. Řecko teď potřebuje na zalepení děr v rozpočtu asi 53 miliard eur.

Komentátoři nicméně tvrdí, že evropští lídři udělali chybu, když neprozradili žádný konkrétní plán s vyčíslením, kolik peněz na podporu Řecka bude k dispozici a kolik to bude Řecko stát. Potvrdil to i vývoj trhu, na kterém euro smazalo svoje předchozí zisky vůči dolaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických problémech Řecka a s tím spojených možných hrozbách pro celou evropskou měnovou unii mluvil na Rádiu Česko Lubor Lacina, vedoucí Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

"Problém Řecka je dlouhodobý, takže jestli bude nějaké rozhodnutí trvat ještě týden, tak se nic nestane. Musí být ale dobře připravené. Reakce finančních trhů určitě není podstatná v tomto malém výkyvu," říká Lubor Lacina, vedoucí Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

"Opatření by měla zajistit, aby Řecko v tomto nebo v příštím roce nemuselo vyhlásit státní bankrot, tedy neschopnost splácet své závazky. Provedení by mohlo mít podobu nějakého úvěru s nižší úrokovou sazbou, než by získalo na finančních trzích nebo se státy dohodnou, že si na tuto pomoc půjčí například Německo, které má na finančních trzích mnohem lepší kredibilitu, to znamená, že si může půjčit za mnohem nižší sazbu," spekuluje o možných opatřeních ekonom Lacina.

Ekonomiky Jižní Evropy v ohrožení

Podle mnohých analytiků by pád Řecka velmi výrazně zasáhl evropské banky, které v Jižní Evropě významně investovaly. Jen německé banky půjčily trojici Řecko, Španělsko a Portugalsko asi 331 miliard dolarů.

Experti také považují přímou pomoc Řecku za nebezpečný precedens. Brzy by se tak mohly ozvat se svými požadavky i Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, které na tom taky nejsou ekonomicky nejlépe.

"Není problém najít prostředky a zachránit Řecko. Ale v případě Španělska by se jednalo o desetinásobky potřebné částky. Což by daňoví poplatníci Francie či Německa nenesli moc dobře. Na druhou stranu státy eurozóny mají společnou měnu, jako například Spojené státy. A je zcela normální, že státy s jednou měnou podpoří regiony, které mají problémy, aby udržely stabilitu měny," dodává Lubor Lacina, vedoucí Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme