Řecko bude zřejmě privatizovat, co půjde. Mluví se i o ostrovech

Řecký parlament zahájil schůzi, na které budou poslanci hlasovat o dalších škrtech. Kabinet Jorgose Papandrea chce prý kromě jiného prodávat státní podíly v energetickém a telekomunikačním sektoru, bankách, palácích, či plážích. Objevily se dokonce informace, že na prodej je i královský palác na ostrově Korfu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, Kefalonie

Řecko, Kefalonie | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Peníze chce vláda získat například částečnou privatizací státní elektrárenské společnosti DEI, telekomunikační společnosti OTE, vodárenské firmy Eyath a podílů ve státních bankách jako je Attica Bank a Hellenic Postbank, zestátněním rafinerií, sázkových firem a kasin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zestátňování národních firem a možnostech prodeje řeckých ostrovů mluvila redaktorka Ivana Bernáthová ve Světě o třetí.

Ministerstvo financí hodlá prodat i airbusy A340, které zatím nezpeněžilo po nedávné privatizaci letecké společnosti Olympic Airlines. Z toho všeho by chtěla pro letošní rok řecká vláda získat zhruba 2,5 miliardy eur, což odpovídá zhruba 1 procentu HDP. Do roku 2015 by pak mohlo Řecko získat privatizací podle odhadu tamních ekonomů až 50 miliard eur.

O řecký státní majetek už je zájem. O nabízených 17 procent státních akcií elektrárenské společnosti má například zájem RWE, řecký tisk zmiňuje i ČEZ. O 10 procent akcií telekomunikační společnosti OTE se zajímá Deutsche Telekom.

O řecký státní majetek mají zájem i Číňané. Například o státní železniční společnost OSE a některé řecké přístavy. Problémem plánované privatizace v Řecku ale je, že z ní země nezíská tolik financí, kolik by potřebovala, protože ji bude stát hodně výplata odstupného nebo předčasných důchodů pro státní zaměstnance. Jen tak totiž udrží sociální smír.

Mykanos a Korfu

Pozitivní stránkou privatizace ovšem bude, že stát v budoucnu nezatíží platy státních zaměstnanců, jejichž počet se v posledních deseti letech kvůli neustálým protestům a demonstracím odborových centrál neúměrně navyšoval.

V souvislosti s privatizací se v Řecku hodně mluví také o prodeji ostrovů. Řecko má 6 tisíc ostrovů, z toho je 227 obydlených. Ty neobydlené by bylo možné buď prodat nebo nabídnout do dlouhodobého pronájmu. Zájem o ně mají Rusové a Číňané. A to nejen o ty neobydlené, ale například i o pozemky na turisticky velmi atraktivním ostrově Mykonos v Kykládách, kde patří řeckému státu asi jedna třetina půdy.

Podobně je na tom i Rhodos, kde mají zájem investoři, jako je ruský magnát Roman Abramovič, rozvíjet luxusní rezidenční areály. Některé neobydlené ostrovy by pak nemusely být ani drahé. Hovoří se zhruba o 2 miliónech eur za jeden. Ostrov Nausika v Jónském moři má pak například hodnotu 15 miliónů eur.

V této souvislosti zmínil dnes britský list The Telegraph možnost prodeje královské rezidence na ostrově Korfu. Místní obyvatelé jsou doslova rozlícení na vládu, že vůbec o prodeji takové památky uvažuje a poslali vládě protestní dopis, že z Korfu se nesmí prodat ani akr. Jorgos Papandreu ve své nedávném projevu sice nějaké prodeje ostrovů a památek nevyloučil, v každém případě to ale teď podle něj není na pořadu dne.

Ivana Bernáthová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme