Řecko bude zřejmě prodávat dluhopisy za 3 až 5 miliard eur

Krizí zmítané Řecko by se už tento týden mohlo pokusit prodat na globálních trzích dluhopisy za 3 až 5 miliard eur. Tvrdí to list Financial Times s tím, že úspěch či neúspěch tohoto kroku napoví, zda se země obejde bez mezinárodní pomoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

Pokud trhy projeví o řecké dluhopisy zájem, půjde o první signál toho, že by Řekové nakonec mohli nynější problémy ustát sami. V opačném případě bude v podstatě jisté, že se bez půjčky od Bruselu a nebo Mezinárodního měnového fondu neobejdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuze v pořadu Svět o deváté s obchodním radou Velvyslanectví ČR v Řecku, Janem Bráchou a ekonomem Jaromírem Šindelem.

Současná situaci v Řecku je o mnoho klidnější, ačkoliv neustále probíhají různé stávky. Kromě nedávných stávek zemědělců, daňových úředníků a celníků se na středu chystá generální stávka. Řecká vláda ale neustupuje a věří si, že má k tomu velkou podporu.

"Pokud bereme v úvahu rozdíl mezi výnosy řeckých a německých dluhopisů, tak se ta situace trochu uklidnila. Ale skutečně jen málo," přibližuje současnou ekonomickou situaci v Řecku ekonom Jaromír Šindel.

Emise dluhopisů

Podle Šindela bude důležité, kdy se skutečně k emisi dluhopisů přistoupí. Případná pomoc eurozóny by v Řecku výrazně zmírnila tlaky: "Na Řecko výrazně doléhá stávající splátka řeckých dluhopisů v rozsahu 20 miliard euro, což je asi 8% HDP, která by měla přijít na přelomu dubna a května."

Řeky podle obchodního rady Českého velvyslanectví, Jana Bráchy, netrápí nejvíc dluh samotný, ale ztráta kredibility: "Důvěryhodnost Řecka je podle jejího premiéra špatná a rádi by z toho činili odpovědnými činitele bývalé vlády, kteří podle nich současnou situaci způsobili."

Jan Brácha je toho názoru, že řečtí ekonomové tato opatření chápou a domnívají se, že by klidně mohla být drastičtější. Přesto ale středeční stávka odborů je spíš pravděpodobná. "Vláda s odbory jedná, nevyhýbá se diskuzím. Ty probíhají i veřejně. Ale vláda nemá kam ustoupit. Od evropské komise dostali požehnání k úsporným opatřením,tak si za tím budou stát," dodává Brácha.

Roman Chlupatý, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme