Řecko čeká hlasování o rozpočtu. Jde o klid věřitelů a setrvání v eurozóně

Řecký parlament dnes bude schvalovat rozpočet na rok 2013. Podobně jako středeční hlasování o úsporných opatřeních je i toto důležité, aby země přesvědčila své věřitele, že je schopná a ochotná pokračovat v důležitých opatřeních ke snižování svého dluhu, a získala tak další půjčku. Jinak Řecku hrozí, že bude v polovině listopadu bez peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Antonis Samaras

Řecký premiér Antonis Samaras | Zdroj: ČTK

Přesně před týdnem řekl řecký premér Antonis Samaras, že pokud parlament schválí balíček úspor i rozpočet na rok 2013, ustanou spekulace o odchodu Řecka z eurozóny. Ale stačit to nemusí, po schválení úsporných opatření je musí vláda také převést do praxe.

Tedy udělat něco, co se minulé vládě nepodařilo. Analytici jsou proto v soudech daleko opatrnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek k hlasování o rozpočtu v Řecku natočila redaktorka Silvie Třeslínová.

„Když porovnáte situaci Řecka před létem a teď, je už viditelné, že možnost, že Řekové dobrovolně opustí eurozónu, je daleko menší. Takže pokud se Řecku podaří překonat současné překážky a bude mu poskytnuto více času a ekonomické pomoci, myslím, že odchod od eura bude ještě méně možný než teď,“ říká Janis Emmanoulidis, analytik European Policy Centre.

To však neznamená, že nad Řeckem přestane viset Damoklův meč. „Diskuse o tom, jestli Řecko zvládne zůstat v eurozóně, tady budou pořád , ale budou už daleko méně akutní, než byly před létem,“ doplňuje Emmanoulidis.

Řecký parlament schválil další výrazné škrty a zvýšení daní

Číst článek

Navíc samotné udržení země v eurozóně není dostatečná podmínka k tomu, aby se země vymanila z prohlubujícího se dluhu a vrátila k ekonomickému růstu.

„Myslím že to může pomoct, ale stačit to nejspíše nebude. Mlhavá budoucnost Řecka vytváří velmi silnou bariéru pro investice. Takže i kdyby se potvrdilo, že Řecko už jednou provždy zůstane členem eurozóny, bude to sice velmi důležitý popud k obnovení investic, ale byl by to pouze jeden z mnoha faktorů,“ vysvětluje Ben Butters ze Sdružení evropských obchodních komor.

Rozhodující bude rok 2013

Aby bylo Řecko opět pro investory přitažlivé, mělo by podle Butterse změnit rozpočtový a daňový systém, aby byl výhodnější pro podnikatele.

„Důležitá je také více flexibilní a přizpůsobivá pracovní síla a znovu nastartována by měla být také domácí poptávka, což se lehce říká, ale samozřejmě hůř provádí,“ dodává Butters.

Podle ekonomů bude pro Řecko rozhodující rok 2013. Pokud bude především politická vůle, ekonomicky by se po tomto roce mohla země začít vzpamatovávat. Jak ale ve středu výstižně řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti, všichni musí udělat svoji část práce – Evropská unie, Mezinárodní měnový fond a samozřejmě řecká vláda a parlament.

Silvie Třeslínová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme