Řecko čeká před další splátkou záchranné půjčky inspekce z EU

Řecko si věří, že získá další splátku půjčky na záchranu před státním bankrotem. V Aténách začnou experti Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu znovu zkoumat uplatňování tamních úsporných opatření. Mají rozhodnout, jestli Řecku vyplatit čtvrtou splátku z úvěru v celkové výši 110 miliard eur. Unie a měnový fond podmínily pomoc rozpočtovými škrty a reformami v řeckém hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Řecko už z celkové částky dostalo 38 miliard eur. Čtvrtá splátka má činit dalších 15 miliard. Ministr financí George Papaconstantinou řekl deníku Ta Nea, že výplata další částky není ohrožená.

Po minulé inspekci doporučily Unie a Mezinárodní měnový fond Aténám přísnější opatření proti daňovým únikům a zneužívání peněz ve státních společnostech a ve zdravotnictví. Teď se budou inspektoři zajímat o uplatňování změn v daňových zákonech a o zavádění nových platových tabulek pro státní zaměstnance.

Premiér George Papandreou o víkendu po návratu z unijního summitu řekl, že Řecko je na dobré cestě a přijímání další úsporných opatření bezprostředně neočekává.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme