Řecko chce po vzoru Španělska vyjednat s EU nové podmínky záchranného programu

Řecko chce znovu jednat o svém záchranném programu. Mírnější podmínky v rámci mezinárodní finanční pomoci požadují lídři nejsilnějších politických stran. Poukazují přitom na evropskou pomoc španělským bankám, která nebude podmíněna speciálními úsporami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro. Ilustrační foto

Euro. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Reakce řeckých politických špiček přicházejí jen dva dny poté, co Španělsko získalo od eurozóny příslib finanční pomoci pro své banky. Podle jejich názoru se tak stalo za mnohem mírnějších podmínek, než za jakých dostalo pomoc Řecko.

Problémy Řecka a Španělska jsou ale velmi odlišné. Zatímco Řecko nedokáže zvládat své velké zadlužení, Španělsko potřebuje peníze pouze pro své banky.

Řecko se chystá nadcházející neděli k druhým předčasným volbám a už nyní je jasné, že jejich stěžejním tématem budou změny v řeckém úsporném programu, ke kterému se zavázala před dvěma lety výměnou za finanční pomoc.

Nové podmínky finanční pomoci chce vyjednat pravděpodobný vítěz voleb, levicová Syriza, stejně jako její nejvážnější konkurent konzervativní Nová Demokracie. Pomoc Španělsku prý ukázala, že mezi tvrdými úsporami a odchodem z eurozóny existuje i prostřední cesta.

Řecké firmy zachraňuje vývoz. Bez něho by zkrachovaly

Číst článek

Pavel Polák, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme