Dvě miliardy dolarů. Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu poslední část dluhu

Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu poslední část svého dluhu ve výši dvou miliard dolarů, tedy v přepočtu zhruba 44 miliard korun. V pondělí to oznámil ministr financí Christos Staikuras. Řecko si od MMF a Evropské unie půjčilo v letech 2010 až 2018 zhruba 260 miliard eur (v současnosti kolem 6,4 bilionu Kč) kvůli vážným problémům se svými veřejnými financemi, uvedla agentura AP.

Atény Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko se s věřiteli dohodlo na reformách. Umožní úlevu při splácení, oznámil řecký ministr financí.

Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu poslední část svého dluhu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Tím se zavírá kapitola otevřená v květnu 2010, kdy Řecko požádalo fond o finanční pomoc,“ uvedl ministr financí Staikuras.

Záchranný program pro Řecko končí. Bez odepsání části dluhu se ale země může zhroutit, bojí se MMF

Číst článek

Předčasné splacení poslední tranše, kterou mohly Atény uhradit do roku 2024, podle ministra vyšle pozitivní signál finančním trhům a ušetří řecké státní kase desítky milionů eur. Řecko chce splatit i další půjčky, které má vůči unijním věřitelům a dosáhnout dalších úspor na výdajích na obsluhu dluhu.

Řecko v letech 2010 až 2018 od MMF a Evropské unie čerpalo zhruba 260 miliard eur půjček, protože se Atény nacházely na hraně státního bankrotu. Řecké vlády ale musely zavést tvrdé rozpočtové škrty, zvýšit daně a realizovat privatizace, což vedlo ke zvýšení nezaměstnanosti a chudoby.

Od roku 2018 si země půjčuje na finančních trzích. S dluhem ve výši 189,6 procenta hrubého domácího produktu zůstává Řecko nejzadluženějším státem Evropské unie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme