Řecko dostalo od eurozóny ultimátum, musí se s ní dohodnout do neděle

Řecko se musí s eurozónou na další pomoci dohodnout do neděle. Na krizové schůzce v Bruselu se na tom shodli lídři zemí platících eurem. Definitivní rozhodnutí ohledně Řecka má v neděli udělat mimořádný summit všech 28 států Evropské unie, tedy i Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejhorší je míra nezaměstnanosti v Řecku mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Zde v dubnu dosáhla 45,5 procenta.

Nejhorší je míra nezaměstnanosti v Řecku mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Zde v dubnu dosáhla 45,5 procenta. | Zdroj: Reuters

Podle lídrů eurozóny je situace skutečně kritická a existuje reálná možnost, že Řecko z eurozóny po pádu bank chaoticky odejde a vrátí se k vlastní měně - drachmě.

To by mělo vliv nejen na Řecko a eurozónu, ale na všechny země Evropské unie. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera už Evropa dopady „plánu B“ studuje.

Řecké problémy zavinila eurozóna, prohlásil Tsipras. Chce se ale dohodnout

Číst článek

Řecko má už dnes požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny ESM, zároveň musí do čtvrtka předložit detailní návrhy úsporných opatření, která chce v zájmu získání pomoci udělat. Vše pak posoudí nejprve ministři financí eurozóny a následně lídři všech 28 států unie.

Výsledky nedělního o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize | Foto: ČTK

Představitelé zemí platících eurem dnes ale otevřeně mluvili o tom, že hrozí krach jednání, protože řecký premiér Alexis Tsipras by musel přijít s výrazně tvrdšími úsporami, než které Řekové odmítli v nedávném referendu. Tsipras však stále nepochybuje o tom, že se s eurozónou dohodne.

Francie udělá všechno pro to, aby Řecko zůstalo v eurozóně, řekl premiér Valls

Číst článek

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme