Řecko dostalo první část půjčky na splacení dluhů

Řecko dnes dostalo první část půjčky od svých evropských partnerů. Do Athén přišlo čtrnáct a půl miliardy eur. Řecko peníze použije na splátky dluhů, které vyprší už zítra. Země ale musí ještě letos investorům splatit další miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Plán je jednoduchý, alespoň na papíře: Eurozóna má Řecku poskytnout během tří let úvěry ve výši 80 miliard eur. Dalších 30 miliard eur má přidat Mezinárodní měnový fond. Je to proto, aby si Řekové nemuseli půjčovat na trhu. Momentálně jsou totiž nedůvěryhodní a nikdo by jim za dobrý úrok nepůjčil. Obrovské dluhy tedy Řecko investorům splatí z půjček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O půjčce Řecku a reakci trhů mluvil na Radiožurnálu Ondřej Houska ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Kromě pomoci Řecku se Unie nedávno dohodla na gigantickém záchranném plánu pro ohrožené státy eurozóny. Těm má být v případě nouze k dispozici až 750 miliard eur. Tedy přes 19 bilionů korun. Trhy ale přesto plán nepřesvědčil a euro dále klesá.

I evropští politici, konkrétně například německá kancléřka Angela Merkelová, říkají, že si Evropa pouze koupila čas. Tento plán by zajistil ohrožené státy, jako je například Španělsko a Portugalsko po dobu tří let. Ohrožené státy ale rozhodně musejí snižovat své deficity a dále reformovat své hospodářství. Do té doby budou trhy nervózní, co se stane, až evropské peníze dojdou.

Řekové opět stávkují

Na protest proti úsporným opatřením, vyhlášených řeckou vládou, má v Řecku ve čtvrtek proběhnout další generální stávka.

Podle průzkumů si Řekové sice uvědomují, jak špatně je na tom jejich stát, ale odmítají nést náklady sami. V Řecku stále panuje představa, že za ekonomický pád může pár jedinců, kteří okrádají stát na daních, bankéři nebo spekulanti.

Ondřej Houska, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme