Řecko dostane další část záchranné půjčky

Zadlužené Řecko dostane další část slíbené záchranné půjčky. Na schůzce v Bruselu se na tom dohodli ministři financí zemí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Zdroj: Reuters

Řecko by mělo dostat další část půjčky ve výši 8 miliard eur. Peníze jsou pro Athény skutečně nutné, bez nich by řecká vláda během několika málo týdnů neměla ani na výplatu peněz pro státní zaměstnance, důchodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bruselu jednání eurozóny sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

Po získání těchto dalších peněz by snad mohla tato země s menším dluhem normálně žít a hospodařit. Samozřejmě za předpokladu, že provede tvrdé hospodářské reformy.

V Bruselu se jedná o mnohem dalekosáhlejších opatřeních – a to o koordinovaném bankrotu Řecka. Mluví se o tom, že soukromí investoři, tedy velké banky, investiční i penzijní fondy, které Řecku v minulých letech půjčovaly, o velkou část své investice přijdou – možná o 50 až 60 procent.

Před eurozónou by pak stál i problém, jak pomoci bankám, které tato ztráta investic může ohrozit. O tom se v Bruselu jedná a bude jednat i v dalších dnech.

Podle analytiků hrozí, že pokud eurozóna v nejbližších dnech nepředloží zásadní řešení, situace se může velmi vyhrotit. Evropa by pak mohla být svědkem pádů bank v přímém přenosu – to je ovšem katastrofický scénář, který ale podle mnohým už není tak nereálný.

Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme