Lázeňství, pivovarnictví, potravinářství. ‚Příležitosti pro české investory v Řecku jsou,‘ říká velvyslanec

Důvěra v řecký trh je stále velmi nízká a investice zatím nepřicházejí. Příležitost nicméně přeje připraveným a příležitosti pro české investice v Řecku jsou, zejména pak v lázeňském oboru, ale také například pivovarnictví. Řekl to český velvyslanec v Řecku Jan Bondy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český velvyslanec v Řecku Jan Bondy

Český velvyslanec v Řecku Jan Bondy | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Masivní záchranný program opustilo loni koncem srpna po téměř devíti letech úspor. Stále však dluží miliardy eur a zůstává pod dohledem Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tsipras: Řecko po skončení záchranného programu znovu získalo právo utvářet si vlastní budoucnost

Číst článek

Od vypuknutí krize řecká ekonomika klesla o čtvrtinu, nyní už roste. Vláda odhaduje, že míra nezaměstnanosti se díky oživení ekonomiky loni snížila na 18,4 procenta a letos dále klesne na 18,2 procenta. Je přesto dlouhodobě nejvyšší v celé Evropské unii.

Řecko zůstane dlouho pod drobnohledem i po dokončení dohledu unie, řekl Bondy. Přehnaný důvod k optimismu podle něj není.

Řecko čeká opatrná reforma ekonomických parametrů, ať už půjde o privatizace či investice, které však zatím nepřicházejí, uvedl velvyslanec. Důvěra v řecký trh je stále velmi nízká, a chuť investorů vstupovat do řecké ekonomiky tak velmi ostražitá.

„Příležitost ale přeje připraveným a snažíme se i české investory vybudit a upozornit na to, že ta země začíná pozvolna být víc a víc zajímavá,“ řekl Bondy a doplnil, že tím nemyslí turistický ruch, který je nadále největším českým příspěvkem do řecké ekonomiky.

Energetika a doprava

„Snažíme se velmi intenzivně upozornit na možnosti v oblasti lázeňství, je tam spousta možností v oblasti zničené infrastruktury z minulých dávných dob, kterou stojí zato přinejmenším navštívit a vyzkoušet si nějaký modelový příklad toho, jak vstoupit na řecký trh v tomto segmentu,“ poznamenal.

Záchranný program pro Řecko končí. Bez odepsání části dluhu se ale země může zhroutit, bojí se MMF

Číst článek

Prostor pro české firmy je podle Bondyho také v lázeňských technologiích, pivovarnictví či potravinářství. V Řecku je podle něj české pivo známé a rozšiřuje se zájem i o malé pivovary.

Dalšími oblastmi pro rozvoj jsou podle velvyslance také energetika a doprava. Zmínil se při té příležitosti o tom, že Čína koupila část přístavu v Pireu a jejím deklarovaným zájmem bylo udělat z Řecka hub pro čínský export s tím, že by mohl dále pokračovat do Evropy.

Velvyslanectví v této souvislosti upozornilo ministerstvo dopravy, že by bylo možné využívat česká překladiště v Dolním Dvořišti a České Třebové, která by mohla být pro tento export využívána. Samo Řecko se podle Bondyho cítí silně také v transportu energetiky a uzavírá například smlouvy s Izraelem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme