Řecko je pod novým tlakem světových finančních trhů

Zadlužení Řekové jsou ve vůbec nejhorší situaci od vzniku společné měny euro. Světové finanční trhy jsou Athénám ochotny půjčovat jen za mimořádně vysoké úroky. Na jejich splácení ale Řekové dlouhodobě nemají peníze. Evropský plán na záchranu Řecka tak zatím krachuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko - mořská pláž

Řecko - mořská pláž | Foto: Martin Prokeš

Úroky z řeckých dluhopisů v jednu chvíli přesáhly 7,6 procenta. Jen příští měsíc si přitom Athény potřebují půjčit přes 10 miliard eur, tedy víc než půl bilionu korun. Státy platící eurem a Mezinárodní měnový fond Řecku slíbily úvěry pro případ, že už by mu nikdo nechtěl půjčovat.

Evropa doufala, že pouhý slib peněz investory uklidní a úroky z řeckých dluhopisů klesnou na přijatelnou úroveň. Tahle strategie ale selhala. Zdá se stále jasnější, že Řekové budou muset o pomoc skutečně požádat. Zastavení leteckého provozu kvůli výbuchu islandské sopky ale odložilo příjezd mezinárodní mise do Athén.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme