Řecko je podle EU na dobré cestě ke snižování dluhu

Řecko dostane od zbytku Unie mírnou pochvalu za tvrdé úsporné kroky. Ministři financí sedmdvacítky zhodnotí opatření, která Atény přijímají ke snížení svého skoro 13 procentního rozpočtového schodku. Řecko se kvůli tomu ocitlo pod tlakem finančních trhů a hrozil mu státní bankrot. Slíbilo, že ještě letos schodek výrazně sníží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

„Řecko je teď nasměrované k tomu, aby tento rok snížilo rozpočtový deficit o 4 procentní body. To je základní kámen vedoucí ke stabilitě jeho veřejných financí,“ řekl před schůzkou unijních ministrů komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Oli Rehn.

Řecká vláda navrhla parlamentu například snížení platů státních zaměstnanců, zvýšení daní a škrty v sociálních dávkách. Poslanci opatření přijali.

Za Řecko se postavily i země eurozóny, když mu slíbily pomoc, pokud to bude nezbytné. Finančním trhům vyslaly signál, že kroky Řecka vedoucí k nápravě veřejných financí považují za věrohodné.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme