Řecko je podle premiéra Samarase na dobré cestě k záchraně před bankrotem

Řecku se daří plnit podmínky mezinárodního záchranného plánu, a v některých oblastech cíle dokonce překračuje. V Bruselu to po jednáních v Evropské komisi řekl řecký premiér Antonis Samaras. Podle něj je jisté, že zadlužená země zvládne nutné reformy a udrží se v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Antonis Samaras oznámil, že Řecko se postupně staví na vlastní nohy

Premiér Antonis Samaras oznámil, že Řecko se postupně staví na vlastní nohy | Zdroj: Reuters

„Řecko je opět na správné cestě. V některých aspektech dokonce plní úkoly lépe, než má,“ uvedl premiér Samaras.

„O nechvalně proslulé možnosti odchodu Řecka z eurozóny už dnes nikdo nemluví,“ zdůraznil. Podle něj začne řecká ekonomika už brzy opět růst.

Řecko by mělo mít letos poprvé po mnoha letech takzvaný primární přebytek rozpočtu. To znamená, že pokud by se nezapočítaly náklady na placení úroků, státní rozpočet by byl v přebytku a Řekové by tak po dlouhé době žili za své. I řecká ekonomika se má propadnout méně, než se čekalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska a spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Smetanová mluvili o situaci v Řecku

Řecku ale podle odhadů chybí na příští dva roky přes 10 miliard eur, tedy přes čtvrt bilionu korun. V minulých letech se totiž naopak řecká ekonomika propadla výrazně hlouběji, než se předpokládalo, a příliš se nedařilo ani privatizovat státní majetek.

Země eurozóny mají na podzim začít jednat o tom, jak tuto díru zalepit. Pravděpodobně Řecku poskytnou už třetí balík záchranných půjček.

Tvrdá úsporná opatření tíživě doléhají na běžné obyvatele Řecka. Mnozí z nich nesplácejí dluhy a neplatí pojištění, čímž se dostávají do stále hlubších potíží. Řecké rodiny sice většinou drží při sobě a navzájem si pomáhají, řada Řeků přesto žije velmi skromně, občas dokonce i pod úrovní chudoby.

Ve velkém teď stávkují učitelé, lékaři, právníci i popeláři. V konkrétní výsledky často nevěří, chtějí spíše vyjádřit nesouhlas s postupem vlády a snaží se navázat dialog.

Ondřej Houska, Pavla Smetanová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme