Řecko je znovu bez peněz, trojka projedná i možný odchod z eurozóny

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, tedy takzvaná trojka, se sejdou s řeckým premiérem Antonisem Samarasem. Mělo by tak být jasnější, zda Řekové zůstanou v eurozóně, nebo ji opustí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na schůzce s řeckým ministrem Antonisem Samarasem v Athénách ve čtvrtek 26. července

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na schůzce s řeckým ministrem Antonisem Samarasem v Athénách ve čtvrtek 26. července | Zdroj: Reuters

Mluvit se má například o posledním plánu pro Řecko. Nový „záchranný kruh“ by měl stát na základním pilíři – centrální banky zemí eurozóny by musely odepsat až 30 procent hodnoty řeckých dluhopisů.

Snížilo by se zadlužení země o 70 až 100 miliard eur, tedy na úroveň zhruba 100 procent hrubého domácího produktu. Pak by si už Řecko pomohlo z dluhové krize samo.

Jarní povolební boje a průtahy kolem sestavení vlády podstatně zpozdily většinu reforem, které Řekové slíbili výměnou za finanční pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska mluví o situaci Řecka v Ozvěnách dne na Radiožurnálu

Podle očekávání by se dnes řečtí předsedové koaličních stran měli znovu posadit ke stolu a schválit vládní plán škrtů na příští dva roky. Ten počítá s úsporou bezmála 12 miliard eur. Výrazně by se tak měly zvýšit poplatky za návštěvu lékaře a naopak pravděpodobně snížit příspěvky pro státní zaměstnance, když odcházejí do důchodu. Otázkou je, co na navržená opatření řekne zmíněná trojka.

Řecký premiér však má s prosazením úspor problémy. Lídr socialistů Evangelos Venizelos i předseda Demokratické levice Fotis Kuvelis nesouhlasí s některými opatřeními, která by prý zasáhla ty nejnižší vrstvy. Vadí jim snižování platů ve státním sektoru, rušení sociálních dávek nebo snižování důchodů.

Strach z dalších protestů

Politici se také bojí další vlny protestů. Teď už je sice nežene snaha zalíbit se voličům, jako tomu bylo před volbami, nicméně generální stávky ještě víc brzdí ekonomiku a snahy tamního kabinetu.

A ani v den klíčového jednání tomu není jinak. Dnes čeká Řecko celodenní stávka bankovních zaměstnanců na protest proti vládním opatřením v bankovním sektoru.

Finanční situace Řecka je přitom opět kritická. Peníze z předchozí pomoci vystačí zemi jen do srpna, další pomoc má přitom přijít až v září. Závažnost situace dokládá i fakt, že do země přicestoval předseda Evropské komise José Barroso.

Z hlediska celé eurozóny byl zásadní slib šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že pro záchranu eura udělá cokoliv. Nejočekávanější „cokoliv“ je, že ECB začne nakupovat italské a španělské dluhopisy v zájmu toho, aby srazila jejich – stále ještě vysoké – úroky.

Je ale otázka, jestli to bude stačit. V minulosti podobná opatření pomohla jen krátkodobě. Vedení Evropské centrální banky zasedá už za dva dny.

Nikola Bojčev, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Eva Presová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme