Řecko má čas na úplnou dohodu o úsporách jen do večera

Řečtí politici se musejí dohodnout na úsporných opatřeních do večerního jednání ministrů financí eurozóny. Noční jednání tří hlavních stran s premiérem Papadimosem dohodu o všech otázkách nepřinesla. Sporné zůstává snižování penzí. Řecký ministr financí Evangelos Venizelos odletěl do Bruselu, kde bude do večerní schůzky s kolegy ze států platících eurem čekat, jestli se političtí lídři shodnou na posledním bodu dohody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos na tiskové konferenci v Aténách

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos na tiskové konferenci v Aténách | Zdroj: Reuters

Čas k nalezení dohody nebo kompromisu mají Řekové do šesti večer. Na tu dobu svolal předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker schůzku ministrů financí zemí platících eurem.

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond chtějí od Řecka jasné závazky, že bude šetřit. K tomu patří nejen snížení minimální mzdy a propouštění ve veřejném sektoru, ale i omezení nejvyšších penzí. Má totiž přinést úsporu 300 milionů eur.

Řecko kývlo na požadavky věřitelů, o snížení důchodů bude ještě jednat

Číst článek

Bez závazků řeckých politiků k šetření se nespustí druhý záchranný program přislíbený na summitu Unie loni v říjnu. Řecko má po už vyplacených 110 miliardách dostat další úvěr ve výši 130 miliard eur. Ten nutně potřebuje, aby v březnu splatilo 14 miliardový dluh a nemuselo zbankrotovat.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme