Řecko má na telekonferenci představit úsporná opatření

Dluhová krize v eurozóně bude dnes večer tématem telekonference mezi lídry Německa, Francie a Řecka. Řecký premiér Jorgos Papandreu má kancléře Angele Merkelové a prezidentu Nicolasi Sarkozymu představit své plány na privatizaci státního majetku a další úsporná opatření. To vše za situace, kdy v Německu sílí volání po řízeném bankrotu Řecka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Řecko musí od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu nutně dostat další slíbené půjčky, jinak mu během několika týdnů dojdou peníze. Půjčky dostává výměnou za snižování deficitu, to se mu ovšem nedaří.

Řekové ale oznámili, že zavedou mimořádnou dvouletou daň z nemovitostí, která by měla výpadek ve snižování deficitu nahradit, Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu se proto domnívá, že Řecko další půjčku nakonec obdrží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ondřej Houska se zamýšlí nad vyhlídkami Řecka

V některých zemích, například Německu nebo Nizozemí, se zatím objevují názory požadující odchod Řecka z eurozóny. Pokud by k tomu ale došlo teď, znamenalo by to podle Housky krach řeckého bankovního systému.

„Možná se nakonec ukáže, že je pro Řecko výhodnější eurozónu opustit. Ale pokud se to skutečně ukáže, tak to rozhodně nebude letos nebo za rok,“ myslí si Houska.

Pokud se totiž stávající problémy vyřeší, ale Řecko zůstane nekonkurenceschopné, mohlo by v příštích letech hrozit opakování krize.

O současnosti má Houska ovšem jasno: „Řecký bankrot je evidentní, je jenom otázkou, kdy k němu dojde.“

Podle něj musí eurozóna nejprve vymyslet, jak pomoci řeckému bankovnímu systému. Škrtnutí dluhu totiž položí bankovní sektor a bude nutné řecké banky sanovat. Jinak řecký stát zkolabuje a panika se bude šířit do dalších zemí.

Domnívá se také, že eurozóna před sebou má jen dvě možnosti – rozpad, nebo užší integraci. Zatímco užší integrace, kdy budou zodpovědní ručit za hříšníky, se Houskovi příliš nezamlouvá, druhou možnost chápe jako ještě horší.

Ondřej Houska, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme