Řecko musí do tří týdnů dostat mezinárodní pomoc, jinak se nevyhne bankrotu

Řecko potřebuje do tří týdnů peníze od států platících eurem a Mezinárodního měnového fondu. Pokud půjčky nedostane, čeká na něj státní bankrot. Varoval před tím řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Georgios Papaconstantinou

Georgios Papaconstantinou | Zdroj: ČTK

Řecko si má 19. května na finančních trzích půjčit devět miliard eur, tedy víc než 220 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem mezinárodní pomoci Řecku sleduje redaktor ČRo Ondřej Houska

Řekové tyhle peníze potřebují na splátky starých dluhů a úroků. Finanční trhy jim ale půjčí jen za rekordně vysoký úrok, který si zadlužená země nemůže dovolit.

Eurozóna a měnový fond už Řecku pomoc slíbily. Řada německých politiků ale pomoc Řecku podmiňuje tím, že Athény nejdřív přijmou další úsporná opatření.

Potvrdil to německý ministr zahraničí Guido Westerwelle: „Nemůže to přece být tak, že evropský daňový poplatník tady bude od toho, aby platil za špatné chování jiných.“

Ani Německo však nakonec zřejmě nebude mezinárodní pomoc blokovat, protože se bude obávat toho, co by případný bankrot Řecka udělal se stabilitou eurozóny.

Řekové mají dost škrtů

Podle posledních průzkumů je většina Řeků proti dalšímu utahování opasků. Víc než 60 procent obyvatel nesouhlasí s tím, že země požádala o zahraniční pomoc.

Řekové si totiž spojují tuto pomoc s tím, že státy platící eurem a Mezinárodní měnový fond budou po Řecku požadovat další bolestné škrty nad rámec toho, co už socialistická vláda dělá. Odhaduje se, že Řekové by museli objem svých výdajů snížit o deset procent HDP.

Situace řeckých státních financí je ale tak katastrofální, že do budoucna se Řekové brutálnímu omezování výdajů nevyhnout, ať už nyní stávkují, nebo ne.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme