Řecko musí schválit další škrty a reformy. Jinak mu hrozí odchod z eurozóny

Řecko má před sebou jeden z klíčových týdnů v rámci snahy vyhnout se chaotickému státnímu bankrotu a možnému odchodu z eurozóny. Parlament by měl schválit úsporná opatření a reformy, které mají zemi umožnit přístup k další části mezinárodních záchranných půjček. Poslanci také budou schvalovat rozpočet na příští rok. Zemi ale postihnou rozsáhlé stávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká a evropská vlajka

Řecká a evropská vlajka | Foto: Petros Giannakouris | Zdroj: ČTK

Řecká vláda chce v parlamentu prosadit snížení mezd a důchodů nebo nižší ochranu zaměstnanců před propuštěním. Země by tak měla ušetřit až 13,5 miliardy eur.

Levicová část vládní koalice ale s některými částmi balíčku nesouhlasí a někteří poslanci už svou podporu vyloučili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Řecka mluvil a Rádiu Česko bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

Pokud kabinet opatření prosadí, měl by od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu získat dalších více než 30 miliard eur ve formě záchranných půjček.

Pokud by Řecko peníze nedostalo, mohl by hrozit i jeho odchod z eurozóny. Politici se bojí, že by to vyvolalo paniku a pád dalších oslabených zemí.

Bez peněz od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu bude řecká státní pokladna už po polovině tohoto měsíce prázdná.

Stávkový týden

Řecko ale čeká těžký týden i proto, že zemi postihnou rozsáhlé stávky, které vyvrcholí generální stávkou.

„Stávkový týden začíná dnes a vrcholí ve středu. Dnes stávkují novináři. Například státní televize vůbec nevysílá, zpravodajství je téměř nedostupné, až na některá elektronická média. Stávkují také zaměstnanci dopravního podniku v Athénách, tam nejezdí ani taxi. Ke stávce se rozhodli i lékaři a odboráři ze státních energetických. Vše vyvrcholí generální stávkou odborů v úterý a ve středu,“ říká spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, kdo všechno bude v Řecku stávkovat, mluvila na Radiožurnálu spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu

Podle ní je pravděpodobné, že parlament schválí nový balík úspor, protože konzervativci, kteří mají v parlamentu většinu, budou hlasovat pro. Podpoří je sociální demokracie PASOK, která bude mít malé ztráty.

„Problém je ten, že třetí koaliční partner, Demokratická levice, neodhlasuje tento balíček a to pro vládu znamená politickou prohru. Dalším problémem také bude, co nastane den poté. Jak vláda balíček prosadí. A jestli koalice vydrží,“ dodává Dorňáková Stamu.

Ondřej Houska, pir, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme