Řecko musí šetřit i po změně vlády, žádá Evropská komise za pomoc

Vládní výdaje řeckého státu čeká razantní omezení. Návrh rozpočtu pro příští rok počítá s deficitem 5,4 procenta HDP, pokud bude Řecku odpuštěna část dluhu podle dohod s eurozónou. V opačném případě deficit vyšplhá až k 6,7 procentům. Problém zadluženému státu působí také výkon hospodářství, které se v příštím roce podle odhadů propadne o 2,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Zdroj: Reuters

Řecký dluh je v současné chvíli vyčíslen na 360 miliard eur. Pokud budou platit dohody s eurozónou, bude z něj odečteno 100 miliard eur od soukromých bank. V letošním roce řecký deficit podle agentury Reuters odpovídá 9 procentům HDP.

Evropská komise požaduje od Řecka písemný závazek, že provede potřebné reformy ke snížení zadlužení bez ohledu na to, kdo vyhraje další volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Recko Statni rozpocet Smetanova.mp3

Jednat o tomto závazku i dalších postupech dorazili v pátek do Atén zástupci nejdůležitějších evropských institucí, tak zvaná 'Trojka'. Dokument ale už nyní odmítl předseda opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras.

Návrh řeckého rozpočtu počítá s výrazným omezením vládních výdajů, zvýšením daní a zavedením některých nových odvodů. Jedním takovým je daň z nemovitosti, která se bude v Řecku platit společně s účty za elektřinu.

Řecko má 60 miliard eur v nevybraných daních

Řecko své příjmy může zvednout také důslednějším výběrem daní. Podle zprávy expertů Evropské komise má u daňových poplatníků stát až 60 miliard euro.

ČTĚTE TAKÉ: Dluhy zřejmě potopí i španělskou vládu, Itálie chystá tvrdší reformy

"Řekové nejsou zvyklí platit daně, protože mají velikou nedůvěru ve vládu za léta, kdy peníze mizely v černé díře," vysvětluje postoj Řeků spolupracovnice ČRo v Řecku Pavla Smetanová.

Podle ní mají občané pocit, že za své peníze nic nedostanou, protože v zemi mimo jiné špatně funguje zdravotnictví i školství.

Mezi obyvateli převládá skepse

Ani nová řecká vláda pro obyvatele země neznamená lepší budoucnost. Panuje mezi nimi obava, že se stát nikdy z dluhové situace nevzmůže.

ČTĚTE TAKÉ: Tisíce Řeků v Athénách protestovaly proti úsporám

Své názory proti vládě i jejím návrhům dali občané vládním představitelům vědět 17. listopadu při vzpomínkových akcích k výročí 38. krvavého potlačení studentského povstání někdejším vojenským režimem.

Dočasný kabinet premiéra Lukase Papadimose bude Řecku vládnout do 19. února příštího roku, na kdy jsou naplánovány předčasné volby. V těch by podle průzkumů mohla vyhrát opoziční strana Nová demokracie s 30 procenty hlasů. Panhelénské socialistické hnutí (PASOK), které má nyní vládní většinu, by skončilo druhé s 18 procenty.

Pavel Cyprich, Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme