Řecko musí splatit MMF splátku ve výši 13 miliard korun

Řecko dnes musí splatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dlužnou částku asi 470 milionů eur, tedy přibližně 13 miliard korun. Ministr financí Janis Varufakis potvrdil, že Řecko chce splnit veškeré povinnosti vůči svým věřitelům. To je také podmínkou pro normální poskytování úvěrů řeckým bankám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis | Zdroj: Reuters

Řecký ministr financí po jednáních s šéfkou MMF Lagardeovou slíbil, že vláda chce provést ‚hluboké reformy‘ a vylepšit ‚efektivnost jednání‘ s věřiteli.

Otázkou je, kolik peněz má Řecko k dispozici. Příjmy z daní klesly a pomoc od Evropské unie a MMF zůstává zmrazená, dokud Atény nedokončí slíbené reformy.

Řecko na svůj provoz potřebuje 4,5 miliardy eur měsíčně, z toho mzdy a penze tvoří asi jednu třetinu. Už současné fungování státu ovšem vláda financuje dalšími a dalšími dluhy. Aby tedy mohlo Řecko zaplatit zahraničním věřitelům, muselo by omezit výplatu důchodů a platů státních zaměstnanců.

Řecko muselo požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii kvůli hrozícímu státnímu bankrotu. Eurozóna však výplatu nedávno pozastavila, aby vyhodnotila reformní plány nové řecké vlády. Odhaduje se, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu – v případě plnění všech dluhových závazků – 20. dubna peníze.

Proti tomu se dnes v Aténách chystá velká demonstrace. Klade si za cíl přesvědčit věřitele, aby počkali a aby peníze mohli dostat nejdříve lidé v Řecku.

Začátkem března země splatila fondu první část dluhu, další splátka čeká Řecko příští týden. Má to být dalších v přepočtu téměř 66 miliard korun.

Předpokládalo se, že řecký premiér Alexis Tsipras požádá při své návštěvě Moskvy Rusko o půjčku. Včera to ale neudělal, nejspíš se chtěl vyhnout odmítnutí. Rusko má samo velké ekonomické potíže, naznačilo nicméně, že se chce podílet na investičních projektech v Řecku, aby podpořilo tamní ekonomiku. Přitom nemusí jít jen o turistický průmysl.

Pro Rusko jsou velmi zajímavé řecké přístavy – je to brána do Evropy. A zájem o ně má i Čína. Podpora investičních projektů je ovšem během na dlouhou trať a problémy s nedostatkem financí potřebuje Řecko vyřešit rychle.

Pokud by Řecko muselo vyhlásit státní bankrot, občané by přišli o své úspory. Klesla by kupní síla a služby a výrobky ze zahraničí by zdražily. Národní měna by musela prudce devalvovat a prodražilo by se splácení zahraničních dluhů. Ještě více by se také zvýšila nezaměstnanost. Ta je dnes těsně pod 27 procenty, každý druhý mladý Řek nemá práci.

Jitka Hanžlová, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme