Řecko může přestat plnit jen velmi omezenou část závazků bývalé vlády

Řecký premiér označil dohodu s eurozónou o finančním záchranném programu pro jeho zemi za úspěch. Podle něj tím padají závazky k úsporným opatřením, které dala předchozí řecká vláda. Země ale bude muset dál plnit jejich velkou část. Už v pondělí musí Athény předložit seznam nových reforem, jinak nemůžou počítat s prodloužením svého záchranného programu o čtyři měsíce. Další trvání programu přitom nutně potřebují, jinak jim hrozí bankrot a odchod z eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Zdroj: Reuters

„Dohoda ruší předchozí závazky k úsporám, ke snižování mezd a penzí a propouštěním ve veřejném sektoru, a k vyšším daním na jídlo, léky a turistický ruch, ke kterým se zavázala předchozí vláda,“ řekl přeseda řecké vlády Alexis Tsipras.

Pokud kabinet nějaká úsporná opatření zruší, musí podle dohody chybějící peníze ušetřit jinde.

Omezenou část škrtů nebo zvýšení daní bude moci vláda opustit bez náhrady, protože nová dohoda počítá s o něco nižším rozpočtovým přebytkem než dřív.

Prodloužení finanční pomoci Řecku je podle Německa správné rozhodnutí

Číst článek

I tak ale bude muset Řecko dál tvrdě šetřit. Politici ostatních zemí eurozóny proto říkají, že řecká vládní strana Syriza musela od svého původního programu výrazně ustoupit.

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho bude pro Syrizu těžké tyto ústupky vysvětlit svým voličům.

Vojtěch Berger, Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme