Řecko může za další pomoc ztratit velkou část suverenity

Řecko možná přijde o velkou část státní suverenity. Zadlužená země nutně potřebuje další pomoc, eurozóna a Mezinárodní měnový fond jsou ji ale ochotni poskytnout jen výměnou za zisk důležitého slova v řízení řeckých státních záležitostí. Napsal to britský deník Financial Times.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Řekové mají ztratit kontrolu nad výběrem daní. Zvláštní mezinárodní instituce by také řídila připravovanou rozsáhlou privatizaci státního majetku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko může za další pomoc ztratit velkou část suverenity. Podrobnosti přidal v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska

Důvodem je podle diplomatů neschopnost řeckých úřadů výběr daní i privatizaci majetku v hodnotě až 50 miliard eur efektivně uskutečnit. Plán ale zřejmě narazí na velký odpor Řeků.

Zatím se na něm neshodli ani Evropané. Němci, Nizozemci nebo Finové chtějí Řecku půjčit další peníze jen pod podmínkou, že by se na záchraně země podíleli i soukromí investoři. Ti by museli souhlasit s tím, že peníze, které zemi půjčí, dostanou zpět o několik let později. S tím ale ostře nesouhlasí Evropská centrální banka.

Jeden z jejích šéfů Lorenzo Bini Smaghi také nedávno odmítl, že by pro Řecko byl lepší státní bankrot, ke kterému podle mnohých ekonomů stejně dojde. Bini Smaghi doslova prohlásil, že by to byl rozsudek smrti nad Řeckem a odnesly by ho i ostatní země eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Řecka mluvil ve Světě o jedné ekonomický expert Petr Robejšek

Ekonomové si ale myslí něco jiného, jako například Jan Novotný z institutu CERGE-EI: „Samozřejmě, že pokud dojde k restrukturalizaci, tak řecký finanční sektor utrpí kolaps a nastanou tam velké problémy. V tomto okamžiku by měl Mezinárodní měnový fond a pak především eurozóna zasáhnout a pomoci. Tady to bude jasný signál, že dojde k vyčištění evropské dluhové situace.“

Podobný názor sdílí i ekonomický expert Petr Robejšek. „Jedná se o tichou naději bohatších členů eurozóny, kteří by museli celou záležitost financovat. Tím, že utahují palečnice Řecku, tak spoléhají na to, že Řeci tím, že jsou neustále ponižováni a úspory a půjčky jim v jejich situaci dlouho nepomůžou, jednoho dne řeknou: vystoupíme sami,“ míní Robejšek.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme