Řecko nemělo nikdy vstoupit do eurozóny, tvrdí exkancléř Kohl

Eurozóna neměla nikdy přijmout Řecko. Prohlásil to bývalý německý kancléř Helmuth Kohl. Zároveň kritizoval způsob, jakým současná kancléřka Angela Merkelová bojuje s dluhovou krizí v eurozóně. Kohl vedl německou vládu 16 let až do roku 1998. Je považován za jednoho z hlavních tvůrců Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý německý kancléř Helmuth Kohl.

Bývalý německý kancléř Helmuth Kohl. | Zdroj: Reuters

„Kdybych byl v té době stále kancléřem, zavedení eura v Řecku bych vetoval,“ prohlásil Kohl pro časopis Internationale Politik. Velkou chybou podle něj bylo také to, že samo Německo na začátku minulého desetiletí porušovalo evropská pravidla a mělo nadměrně vysoký rozpočtový deficit.

Spolu s Francií si pak vymohlo zmírnění evropského Paktu stability a růstu. Špatné kroky podle Kohla dělá i Angela Merkelová: bývalý kancléř naznačil, že by měla být velkorysejší a bojovat za užší evropskou integraci. Tu sám Kohl jako vrcholný politik vždy podporoval.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme