Řecko nemíní kvůli své zadluženosti opouštět eurozónu

Řecko nemá v úmyslu vystoupit z eurozóny kvůli svým dluhům a rozpočtovému schodku. V Bruselu to po schůzce s předsedou Evropské komise řekl řecký premiér Jorgos Papandreu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jorgos Papandreu, Angela Merkelová

Jorgos Papandreu, Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Řecký premiér reagoval na výroky německé kancléřky Angely Merkelové ve spolkovém sněmu o potřebě změny pravidel Evropské unie. V budoucnu by mělo být možné stát , který opakovaně porušuje hospodářské podmínky, z eurozóny vyloučit.

Papandreu připustil, že je potřeba mít do budoucna mechanismus, jak v situacích podobných té řecké postupovat. Zmínil přitom myšlenku vytvoření Evropského měnového fondu. Ovšem možnost, že by Řecko vystoupilo z eurozóny, označil za nulovou.

„Řecko nebude eurozónu opouštět z důvodů právních, a také proto, že v tuto chvíli jsme na dobré cestě k obnovení pořádku v naší ekonomice,“ prohlásil Papandreu.

Jeho země zatím nežádá o žádnou finanční pomoc od Unie nebo států platících eurem. Svou krizi chce zvládnout samo. Od sedmadvacítky ale čeká konkrétní plán případné pomoci, jenž by uklidnil finanční trhy a snížit úroky, za které si musí Řecko půjčovat další peníze.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme