Řecko nemůže podmínky nové půjčky splnit, myslí si experti

Řecko se pořád pohybuje na hraně mezi setrváním a vypadnutím z eurozóny. Přestože vláda Lukase Papadimose schválila - i přes výrazný odpor mnoha obyvatel - podmínky pro poskytnutí půjčky ve výši 130 miliard eur, experti tvrdí, že Řekové je stejně nemohou splnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn (vlevo) a řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn (vlevo) a řecký ministr financí Evangelos Venizelos | Zdroj: Reuters

Eurozóna by mohla o další finanční injekci Řecku rozhodnout už v pondělí. Ještě v neděli se sejde v Bruselu pracovní skupina, která dohodne poslední detaily. Řecko během středeční telekonference ujistilo své věřitele, že v reformách bude pokračovat i po volbách, a upřesnilo, kde ušetří zbylých 325 milionů eur.

Pokud půjde vše podle plánu, tak řecký ministr financí Evangelos Venizelos chce už v pondělí oznámit dohodu o restrukturalizaci dluhu se soukromými věřiteli. Ti by měli odepsat polovinu investic, tedy 100 miliard eur. Kvůli nižším úrokům ale nakonec přijdou o 70 procent.

Nic ale stále není jisté. Ještě před konferencí ministr zkritizoval eurozónu, že chce hodit Řecko přes palubu. Trpělivost dochází především Německu a skepse vládne i mezi některými experty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci Řecka mluvil ve Světě o deváté investiční bankéř Ondřej Jonáš

„Vůle politických stran v Řecku skutečně spořit neexistuje, a i kdyby existovala, tak řecká společnost tyto úspory nebude snášet,“ myslí si například Petr Robejšek a dodává: „To znamená, jestliže se poslanci pokusí prosadit tyto úspory, tak dojde k sociální explozi.“

A poradce kancléřky Angely Merkelové v otázkách průmyslu, Šéf přední německé průmyslové firmy Bosch Franz Fehrenbach dokonce vyzývá k vypuzení Řecka z eurozony. Stalo se totiž pro ostatní "nesnesitelnou zátěží". Odchod Řecka by podle něj dokonce posílil disciplínu ostatních členských zemí se slabými veřejnými financemi.

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše je zvláště v severských zemích, zejména v Nizozemí a Finsku, patrná frustrace z toho, že Řecko, které představuje pouze 2 procenta Evropské unie, už dva roky dominuje unijní agendě, a také frustrace z rozporů mezi sliby a činy v Řecku.

„A to, co se změnilo oproti minulému roku, je, že jednak zbytek eurozóny je dneska více izolován od možných dopadů z případného bankrotu Řecka, ale též si uvědomuje, že možná ta politická vůle v Řecku opravdu neexistuje,“ poznamenal Ondřej Jonáš ve Světě o deváté.

Tomáš Pavlíček, Ondřej Bouda, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme