Řecko není jediným viníkem dluhové krize, tvrdí řecký ministr zahraničí

Podle řeckého ministra zahraničí Stavrose Lambrinidise není svalování viny na jediný stát za celounijní dluhové a rozpočtové problémy řešením. Řekl to v televizi BBC. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v televizním rozhovoru uvedl, že přijetí Řecka do eurozóny byla chyba. Atény prý nebyly na euro připravené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

„Řecko je sice v centru bouře, zdaleka v ní ale není samo,“ prohlásil řecký ministr zahraničí Stavros Lambrinidis v televizi BBC.

„Změny, které Řecko musí nezbytně udělat, jsou jednoznačně tím řešením, které posune Evropu zase blíže k tomu, čím vždycky měla být. K unii, která je silnější než kterákoliv její část.“

„Ve středu Unie dokázala, že je toho nejen schopná, ale že má i politickou vůli k ochraně Řecka, eura i vlastní pozice ve světě,“ dodal Lambrinidis.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v televizním rozhovoru prohlásil, že přijetí Řecka do eurozóny před deseti lety byla chyba, protože Atény tehdy nebyly na společnou měnu připravené.

Díky ve středu dohodnutému posílení finančních záruk na celoevropské úrovni se ale podle Sarkozyho snad podaří řeckou ekonomiku zachránit a odvrátit tak rozšíření dluhové krize do větších jihoevropských států.

ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme