Řecko neplní dohody s mezinárodními věřiteli. Další finanční pomoc je v ohrožení

Řecko neplní dohody s mezinárodními věřiteli. Řecko provedlo necelou třetinu reforem, které po něm požaduje Mezinárodní měnový fond a evropské instituce. Další finanční pomoc, kterou Řekové potřebují už na konci léta, je v ohrožení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr Antonis Samaras s prezidentem Karolosem Papouliasem

Řecký ministr Antonis Samaras s prezidentem Karolosem Papouliasem | Zdroj: Reuters

Předběžnou zprávu o auditu řeckých financí už mají k dispozici vlády eurozóny. Pro Řecko nevyznívá vůbec dobře - vláda stále neprovedla 210 z celkem 300 úsporných kroků.

Přitom reformy jsou podmínky pro další uvolnění peněz ze záchranného balíku. A peníze Řecko nutně potřebuje už v srpnu a září. Vláda však také ví, že lidé už mají škrtů dost.

„Všechno, co tady vidíte, jsme si pořídili v době, kdy jsme ještě oba pracovali," říká v pěkném bytě v Soluni sedmatřicetiletá Stella, která přišla o práci, nemůže žádnou najít a teď je už několikátým rokem doma s dcerou Vasilijí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Řecku sleduje redaktor Pavel Polák

„Pochopitelně, že teď přemýšlíme o tom, že se odstěhujeme. Tenhle byt pro nás drahý,“ dodává.

„Vyjít s jedním platem je docela těžké. Dá se to, musíme se ale hodně uskromnit,“ říká její muž Vasilij, který rozváží zboží do kiosků.

40letý Kostas je už 20 let státní zaměstnanec, elektrikář. Před rokem bral ještě tisíc čtyři sta eur. Vláda ale seškrtala platy a nyní dostává o šest set méně. Jeho celý plat tak jde na starou hypotéku. Přivydělává si proto zahrádkařením, aby vyžil.

„Mám tady citroníky, broskvoně, třešně, pomerančovníky, mandarinky," ukazuje svou zahradu nedaleko města Volos. Chová také slepice, husy a kozy.

Téměř čtvrtina lidí je bez práce

V Řecku jsou úsporná opatření velmi nepopulární. Nezaměstnanost roste, blíží se k 23 procentům, a mezi mladými Řeky je rekordní - každý druhý je bez práce.

Nová řecká vláda Antonise Samarase chce udržet Řecko v eurozóně, zároveň se ale oprávněně se bojí, že Řekové už další drastické úspory neunesou, a právě proto požaduje pro reformy více času.

Kancléřka Angela Merkelová ale ujistila své vládní kolegy, že Řekům ustupovat nebude. Co se dohodlo, se prý musí splnit.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme