Řecko nesnižuje schodek podle plánu. Ve hře jsou další úsporná opatření

Řecká vláda neplní sliby a nesnižuje schodek státního rozpočtu podle plánu. Vyplývá to ze zprávy mezinárodní mise o stavu řecké ekonomiky. Zadlužené Řecko zachránila před bankrotem jen půjčka od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Tito věřitelé teď pravidelně posuzují, jak se vládě daří prosazovat slíbené reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Schodek řeckého rozpočtu letos překročí domluvenou hranici 9 procent. Je tedy pravděpodobné, že vláda bude muset přijmout další úsporná opatření.

Mezinárodní experti upozorňují, že kabinet stále nebyl schopen prosadit nezbytné reformy. Jedná se hlavně o propuštění 30 tisíc nadbytečných státních zaměstnanců a uvolnění pravidel pro podnikání v řadě profesí.

Mezinárodní měnový fond upozornil, že tyto kroky teď musejí mít přednost. Vláda se totiž až dosud snažila získat chybějící peníze opakovaným zvyšováním daní. Ty už jsou ale tak vysoké, že to dál není možné.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme