Řecko neuvidí další peníze od eurozóny až do listopadu

Řecko si bude muset na další část pomoci od eurozóny počkat až do listopadu. Rozhodli o tom ministři financí zemí platících eurem na schůzce v Lucemburku. Zpráva o plnění podmínek půjčky Řeckem totiž nebude hotová do 13. října, jak se původně předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na jednání v Lucembursku mluví prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet (vlevo) s předsedou euroskupiny Jean-Claudem Junckerem.

Na jednání v Lucembursku mluví prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet (vlevo) s předsedou euroskupiny Jean-Claudem Junckerem. | Zdroj: Reuters

Inspektoři Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky zprávu nestihnou připravit, protože museli svou misi v Aténách několikrát přerušit. Eurozóna si ale může zdržení dovolit, protože Řecko by mělo se svými penězi vydržet až do listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích zasedání ministrů financí eurozóny mluvil na Radiožurnálu z Lucemburku ministr financí Miroslav Kalousek

Předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jeane-Claude Juncker, odvolal zvláštní schůzku ministrů financí eurozóny původně plánovanou na 13. října, protože by stejně neměla o čem rozhodnout.

„Bez ohledu na takto změněný časový plán, bych rád ujistil, že Řecko bude stále schopné dostát svým finančním závazkům,“ řekl Jeane-Claude Juncker.

Podle Junckera rozhodne eurozóna o šesté splátce pomoci Řecku někdy v říjnu, protože Atény budou potřebovat čerpat tyto peníze až v průběhu listopadu. Jedná se o částku 8 miliard eur, které Řecko potřebuje například na platy státních zaměstnanců a výplatu penzí.

Nervózní trhy

„MMF, EK a ECB nyní musejí znovu zvažovat, nakolik je reálné, že se najde jiné řešení, než pokračovat v pomoci, nebo nakolik má smysl začít něco jako řízený bankrot Řecka. Rozhodování nelze dále odkládat, trhy jsou čím dál tím více nervózní,“ řekl exministr financí a bývalý viceguvernér Evropské investiční banky Ivan Pilip.

„Já být finančním trhem, tak jsem velmi nervózní a ony ty trhy nervózní jsou. Nejenom kvůli Řecku, ale i kvůli dalším zemím, jako je třeba Španělsko nebo Itálie,“ uvedl na Radiožurnálu z Lucemburku ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci okolo Řecka mluvil na Rádiu Česko exministr financí a bývalý viceguvernér Evropské investiční banky Ivan Pilip

„Včera ministři uznali, že onen vyšší deficit, než 8,5 procenta, který byl stanoven, mohl být způsoben ochlazením ekonomiky. Mohou tedy mít deficit o bod vyšší. Nicméně další strukturální reformy, které Řecko provádí, musí posoudit takzvaná trojka, tedy MMF a fondy Unie. Ta dá své hlášení do konce října. Takže i když se ministři eurozóny rozhodnou, a já jsem přesvědčen, že se tak rozhodnou, že pomoc poskytnou, Řecko peníze nedostane dřív než v listopadu,“ dodal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lucemburku jednání sleduje zpravodaj Českého rozhlasu při EU Pavel Novák

Co se více vyplatí?

„Myslím si, že země eurozóny pořád dávají přednost tomu, aby se Řecko udrželo. Aby se plán podařilo dotáhnout, třeba s mírnými úpravami. Nakonec to zhoršování ekonomické situace, které vedlo k tomu, že ten deficit bude ještě větší, je důsledkem celkové rozkolísanosti trhu. Koneckonců podívejme se na vývoj deficitu v České republice, který bude také vyšší, než bylo plánováno. A to dopad krize na Českou republiku je nesrovnatelný. Je třeba vidět, že Řecko se skutečně snaží,“ dodává Pilip.

„V současné době nemá asi německá vláda ještě jistotu, zda by případný bankrot Řecka nebyl dražší než současné řešení,“ uvádí Jiří Malý, ředitel Institutu evropské integrace na Newton College.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Malý, ředitel Institutu evropské integrace na Newton College, mluvil na Rádiu Česko

Kromě Řecka a jeho aktuální záchrany před bankrotem se v Lucemburku mluvilo také o posílení stabilizačního záchranného fondu eurozóny, ze kterého už čerpají peníze Irsko a Portugalsko.

U eurovalu se ale neví, zda ho schválí Slovensko. Slovenský ministr financí Ivan Miloš řekl, že se ve slovenské Národní radě bude o eurovalu hlasovat 11. nebo 14. října, tedy ještě před evropským summitem v Bruselu. Ujistil Junkera, že hlasování bude pozitivní.

Pavel Novák, Tomáš Pavlíček, Václav Sochor, pir, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme