Řecko od eurozóny dostalo naději na dohodu o odvrácení bankrotu

Řecko má po krizové schůzce v Bruselu naději, že se vyhne státnímu bankrotu. Země eurozóny ocenily nový řecký návrh na další úsporná opatření. Uvolnění už dříve slíbené záchranné půjčky ale přesto neslíbily. Řekové totiž podle nich svůj návrh poslali pozdě a věřitelé nejdřív musejí propočítat jeho dopady na řecký rozpočet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká vlajka a socha antického filozofa Sokrata v Aténách

Řecká vlajka a socha antického filozofa Sokrata v Aténách | Zdroj: Reuters

Řekové slíbili výrazné škrty v důchodovém systému nebo zvýšení daně z přidané hodnoty, což věřitelé požadovali.

Experti teď ale musejí řecké návrhy propočítat a ministři financí se sejdou znovu už zítra. Následovat bude další summit evropských lídrů.

„Není za pět minut dvanáct, ale třicet vteřin před dvanáctou,“ říká lucemburský premiér Xavier Bettel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko přišlo s velkými ústupky a oživilo naděje na dohodu v EU. Jednání v Bruselu sledoval zpravodaj Ondřej Houska

„Jsem přesvědčený, že se tento týden dohodneme. A to z jednoduchého důvodu: prostě musíme. Jak by řekli fotbalisté, nemůžeme hrát prodloužení,“ prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

V letošním roce chce řecká vláda ušetřit skoro tři miliardy eur, v příštím roce pak více než pět miliard, což jsou skoro tři procenta řeckého HDP. Pro srovnání, když se členské státy EU před lety zavazovaly snižovat své deficity, považovalo se za úspěch, když se některé zemi podařilo konsolidovat o více než půl procenta HDP ročně.

Téměř všichni lídři eurozóny řecký návrh ocenili, například litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová je ale přesvědčená o tom, že dohoda s řeckou stranou je pořád v nedohlednu. Připomněla, že i její země se v minulých letech potýkala s těžkou hospodářskou krizí, litevské vedení ale od začátku vědělo, že zkrátka musí své hospodaření drasticky změnit - bez ohledu na to, jak bolestivá změna to měla být.

Také Mezinárodní měnový fond je podle diplomatických zdrojů údajně skeptický. Řecko musí fondu zaplatit přes půl druhé miliardy eur už za týden. Ve stejný den vyprší i řecký záchranný program a je evidentní, že bude muset být prodloužen. I kdyby se dohody dosáhlo okamžitě, nestihnou se všechny procedury, jako třeba schválení v některých parlamentech.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme