Řecko odmítá, že by mezinárodní plán na jeho záchranu kolaboval

Řecko zvládne provést úsporná opatření a nezbytné reformy, prohlásil ministr financí Evangelos Venizelos. Reagoval tak na kritiku Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Podle nich řecká vláda nezvládá plnit kroky, ke kterým se zavázala. Schodek řeckého rozpočtu je tak o víc než procento vyšší, než předpokládá záchranný plán pro zadluženou zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Podle Řeků zavinila vyšší deficit hluboká hospodářská krize. Ekonomika se propadla víc, než se čekalo, a to způsobilo výpadek státních příjmů.

Unie a měnový fond ale namítají, že krize má maximálně třetinový vliv. Větší roli hraje neschopnost nebo neochota řecké vlády prosadit reformy. Jde například o privatizaci nebo uzavření některých zbytečných státních úřadů.

Řekové ale zdůrazňují, že nakonec vše stihnou. Pokud schodek nedokáží snížit, můžou jim Unie a měnový fond odepřít další část slíbené záchranné půjčky.

Řekové se mají stejně jako před 7 lety

Hrubý domácí produkt Řecka se kvůli krizi prudce propadl a ekonomika je na tom stejně jako v roce 2004. Ztrátu přitom zřejmě dožene až za 10 let. Upozornil na to odborný server Greekdefaultwatch. Podle něj je situace řeckého hospodářství skutečně tragická.

Příjmy z turismu klesly oproti roku 2000 skoro o třetinu. Turistický ruch měl přitom být jedním z tahounů řecké hospodářské obnovy.

Pro ekonomiku je velkým problémem přebujelý státní sektor. Ve srovnání se soukromými firmami je v něm průměrná mzda dvojnásobná.

Celý řecký deficit by přitom zmizel, pokud by daně zaplatilo 40% občanů, kteří se tomu vyhýbají. Jenže neplacení daní je v Řecku podle kritiků málem národním sportem.

Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme