Řecko odvrátilo divoký bankrot. Eurozóna posílá 130 miliard

Řecko dostane další miliardové půjčky. Ministři financí zemí eurozóny se na schůzce v Bruselu dohodli na poskytnutí už druhého záchranného balíku této zadlužené zemi. Tentokrát je v něm 130 miliard eur, tedy víc než 3 biliony korun. Řecko se výměnou za půjčky zavázalo k dalším tvrdým úsporným opatřením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos při jednání o půjčce

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos při jednání o půjčce | Zdroj: Reuters

Po téměř dvanáctihodinovém jednání se zástupci eurozóny a Mezinárodního měnového fondu dohodli, že Řecko podpoří a druhý záchranný balík půjček mu poskytnou. Bez podpory ve výši zhruba 130 miliard eur by zemi, kterou sužují masivní dluhy, hrozil neřízený bankrot. V rámci pomoci mají soukromí investoři Řecku odpustit zhruba 70 % z toho, co mu v minulosti půjčili. Státní dluh země má do roku 2020 klesnout na 121 % HDP.

Řecko momentálně dluží asi 160 procent svého HDP. Snížení dluhu je podle eurozóny jedinou cestou, jak může Řecko časem opět fungovat bez cizí pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O další pomoci bankrotem ohroženému Řecku informoval reportér Ondřej Houska

Řecké dluhy se sníží hlavně díky ústupkům bank a dalších soukromých věřitelů. Ti Řecku odpustí přes 53 procent z toho, co jim země dluží. Zbylé závazky navíc budou Řekové splácet po delší dobu a s nižším úrokem. Soukromí investoři tak celkově přijdou o víc než 70 procent svých investic v řeckých dluhopisech.

Noc hledání

Hledání dohody trvalo víc než 13 hodin, jak upozornil i eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn:

„Během posledních 2 let a znovu dnes v noci jsem si uvědomil, že maraton skutečně je řecké slovo," řekl Rehn.

Na snaze zachránit Řecko před bankrotem se opět podílí i Mezinárodní měnový fond. Jeho šéfka Christine Lagardeová věří, že pomoc Řecku tentokrát uspěje: „Řecko dostane čas, aby obnovilo svou konkurenceschopnost a dostalo své dluhy pod kontrolu."

Řekové cítí úlevu i skepsi

Číst článek

Podle šéfa eurozóny Jeana Claudea Junckera posílá dnešní rozhodnutí Řecko na cestu ekonomické konsolidace:

„Jelikož ochraňuje finanční stabilitu Řecka i celé eurozóny. Ta přitom plně oceňuje dosavadní významné úsilí řeckých občanů. Zároveň ale podtrhujeme, že bude třeba ještě vyvinout mnoho takového úsilí ve všech částech řecké společnosti, než se řecká ekonomika vrátí na udržitelnou cestu.“

Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker a eurokomisař Olli Rehn | Foto: Reuters

I tak ale panují pochybnosti, jestli to k záchraně Řecka před státním bankrotem bude stačit. Řecko podle analytiků potřebuje ještě mnohem razantnější umazání svých dluhů, jinak stále nebude schopné samostatné ekonomické existence.

Athény dohodu o půjčkách nutně potřebovaly, jinak jim už 20. března hrozil chaotický státní bankrot. Řecký ministr financí Evangelos Venizelos prohlásil, že dnešní plán ukončí období nejistoty.

Státní bankrot je důsledek dluhové spirály

Číst článek

Výměnou za astronomickou půjčku si Evropská unie vymohla na Aténách další tvrdé rozpočtové škrty, což vyvolalo odpor mezi řeckou veřejností.

Ministři eurozóny dojednávali dlouho do noci detaily půjčky. Řecká vláda by měla dostat hotovost i možnost prodat věřitelům nové výhodnější dluhopisy se splatností 30 let.

Vývoj řeckého dluhu jako procento HDP 1999 - 2012

Milan Kopp, Tomáš Lörincz, Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme