Řecko osloví investory na americkém trhu

Řecko se pokouší získat další zdroje na financování svých závazků. V Evropě ale poptávka po řeckých dluhopisech klesá, protože investoři se obávají dalšího vývoje v zemi. Řekové se proto rozhodli nabídnout dluhopisy v řádu miliard dolarů na americkém trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér George Papandreou ze summitu zřejmě přiveze domů pomoc.

Řecký premiér George Papandreou ze summitu zřejmě přiveze domů pomoc. | Zdroj: ČTK

Jak dnes informoval britský ekonomický list Financial Times, Řecko se bude ve Spojených státech snažit prodat cenné papíry za pět až deset miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s hlavním ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem pro Rádio Česko

Podle listu však bude muset poprvé nabídnout takové podmínky, jako by bylo rozvojovou zemí. V praxi to znamená především vyšší úroky, vysvětlil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Pokud bychom se měli řídit názorem trhu, tak v současné chvíli eurové dluhopisy Řecka s desetiletou splatností se pohybují s výnosem okolo sedmi procent, což je výrazně výše než takzvaný benchmark, neboli měřítko evropského dluhu, ke kterému patří německé dluhopisy. Ty se obchodují o více jak 300 bodů níže,“ uvedl Bureš.

Jak připomněl, Řekům komplikuje prodej dluhopisů nejistota kolem dohody států eurozóny a Mezinárodního měnového fondu o pomoci Řecku, která je vázána až na situaci, kdy země nedostane financování od trhů.

„Vedle toho se na trhu vyrojila celá řada méně či více pravdivých zpráv, zejména že bohatší Řekové začínají vybírat peníze z bank nebo že se řecké ministerstvo financí snaží dohodnout s Evropskou unií na přehodnocení stávajícího záchranného plánu,“ doplnil Bureš.

Na asijské trhy se Řekové neobrátí

Důvodem, proč Řecko nenabídne Řecko dluhopisy s vyšším úročením i na evropském trhu, je podle Bureše omezený počet investorů, kteří jsou ochotní držet rizikovější cenné papíry.

„Přece jen s řeckým dluhem je spojené nezanedbatelné riziko, a proto se Řecko jako takové musí poohlížet i mimo Evropu,“ podotkl Bureš.

Řečtí představitelé chtějí své dluhopisy na americký trh uvést ke konci dubna. Novou emisi má do Spojených států přijet představit přímo řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Proti původním plánům už však ministr nebude pokračovat do asijských zemí, přestože právě ty jsou podle Bureše významným trhem pro všechny žadatele o půjčky.

„V případě Řecka ale spíše platí to, že se nemusí obracet na největší střadatele, ale na ty, kteří mají nejnižší averzi k riziku. A nemusí jich být zase tolik, řecké emise by tomto roce měly dosáhnout 50 miliard eur, na což nepotřebujete asijský trh,“ upozornil ekonom.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme