Řecko podle analytiků své dluhy nesplatí. A možná nebude jediné

Pravděpodobnost, že Řecko nesplatí všechny své dluhy, se zvyšuje. O víkendu to přiznali i dva poradci německé vlády. Stále více expertů tak mluví o tom, že otázka už nezní, zda k tomu dojde, ale kdy. I když restrukturalizaci dluhu Řekové nadále odmítají. Podobně jako zástupci dalších dluhovou krizí zkoušených zemí. Ani u nich ale takový krok nelze vyloučit. Romanu Chlupatému to potvrdil akciový analytik banky Saxo Peter Garnry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akciový analytik banky Saxo Peter Garnry.

Akciový analytik banky Saxo Peter Garnry. | Foto: www.saxobank.com

Bude restrukturalizace řeckého dluhu prvním a zároveň posledním krokem svého druhu v eurozóně? A nebo je možné čekat, že i další problémové země něco podobného udělají?

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor Romana Chlupatého s akciovým analytikem banky Saxo Peterem Garnrym.

Řecko má bezpochyby velké problémy. A je jisté, že bude muset prodloužit ... Když se podíváte na jejich dluhopisy s tříletou splatností, tak platí úrok 25 procent. A něco podobného si žádná země nemůže dovolit. To není pro ekonomiku země výhodné. Proto budou muset Řekové odložit dobu splatnosti u vládního dluhu.

A stejně tak budou muset pravděpodobně nějakých 30 až 50 procent odmítnout zaplatit. To bude podle mě jakási první vlna. Pokud se pak podíváme na irské a portugalské dluhopisy, tak i u těch rizikové prémie rostou. A otázka je, zda i tyto země proto nakonec budou muset přistoupit k restrukturalizaci dluhů. Zatím není jasné, co se stane. Ale toto riziko existuje. Nepochybně.

Zaměřme se na možné důsledky pro akciové trhy: finanční tituly jsou kvůli problémům na periferii eurozóny pod tlakem. Které další sektory trpí – a kterých se to až tak moc netýká?

Já bych rád nejprve něco řekl k finančním titulům. Pokud Řecko udělá, co čekám, že udělá, tak to finanční tituly zasáhne. A podle všeho to jsou francouzské banky, kdo má do řeckého dluhu nejvíce zainvestováno; zejména Credit Agricole. Proto, pokud se věci v Řecku budou dál horšit, bude třeba pozorně sledovat francouzský bankovní sektor.

Co se pak sektorů, které jsou z našeho pohledu stále zajímavé, týče, tak to jsou energie, suroviny a informační technologie. Prostě proto, že hospodářské ozdravení pokračuje. A také kvůli tomu, kolik nyní akcie v těchto třech odvětvích stojí. Informační technologie se nám líbí právě z tohoto důvodu. A také kvůli tomu, že trvale posilují. Energie pak závisejí na hospodářském růstu. A pokud tak globální růst jaksi nevykolejí, čekáme, že energie budou posilovat.

Zmínil jste, že restrukturalizace a nebo turbulence v Řecku mohou způsobit problémy francouzským bankám. Existují další země, kde by se více bank mohlo dostat pod tlak?

Většina bank bude pravděpodobně buď přímo a nebo nepřímo zasažena. Nejvíce ale zřejmě francouzské a německé banky. A asi i italské banky. Pokud se tedy Řecko rozhodne restrukturalizovat svůj dluh. Na to by zřejmě reagovaly banky v těchto zemích nejcitlivěji.

Čekáte, že restrukturalize dluhu Řecka a možných dalších problémových zemí eurozóny nějak zasáhne banky a nebo celé bankovní sektory ve střední a východní Evropě?

Přímo podle nás restrukturaliace řeckého dluhu východoevropské banky příliš tvrdě nezasáhne. Mají totiž dostatek kapitálu na to, aby se s tím vyrovnaly. Nicméně, pokud v Řecku nastane skutečný chaos, může trpět celý bankovní trh; celý evropský finanční systém by se mohl dostat pod tlak.

A to by banky ve střední a východní Evropě mohlo do jisté míry nepřímo poškodit. My ale čekáme, že se politici budou snažit udělat co bude jen v jejich silách pro to, aby vše potřebné bylo na podobný krok nachystáno. A že proto restrukturalizace řeckého dluhu – až k ní dojde – nabude mít na trh zásadní vliv, trh už ji ostatně do cen započítal.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme