Řecko popírá zprávu, že by mělo vystoupit z eurozóny

O neklid v eurozóně se v posledních hodinách postarala zpráva německého týdeníku Der Spiegel. Podle ní řecká vláda zvažuje odchod z eurozóny coby nejradikálnější řešení své dluhové krize. Právě tuto agendu řešili na večerní krizové schůzce v Lucemburku ministři financí několika evropských zemí. Ti informace Spiegelu popřeli stejně jako samotná řecká vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker

šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Jednotná evropská měna v návaznosti na zprávu německého zpravodajského týdeníku ztratila oproti americkému dolaru bezmála jedno procento.

Ke všeobecné nervozitě přispěla také skutečnost, že svolání krizové schůzky do Lucemburku zprvu evropské vlády popíraly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák blíže k jednání o Řecku

Neformálního jednání se podle dostupných informací zúčastnili ministři financí Francie, Německa, Itálie, Španělska a Řecka. Do Lucemburku dorazili také předseda Juncker, prezident Evropské centrální banky Trichet a eurokomisař Oli Rehn.

Jean-Claude Juncker označil za stupidní myšlenku, že by se uvažovalo o řeckém návratu k drachmě.

Aténské ministerstvo financí informace Spiegelu označilo za provokaci a za zprávu, která škodí Řecku a nahrává spekulantům.

Řecký ministr Papaconstantinou, který také dostal pozvání do Lucemburku uvedl, že se mluvilo i o hospodářském vývoji v jeho zemi, ale nepadlo slovo o tom, jestli Řecko v eurozóně zůstane nebo ne.

Řecký list Kathimerini dnes uvedl, že se mělo jednat o prodloužení doby splácení řecké půjčky od Unie a Mezinárodního měnového fondu ve výši 110 miliard eur.

Šéf euroskupiny Juncker řekl, že o další změně podmínek řecké záchranné půjčky budou ministři financí jednat na své schůzce 16.května.

Pavel Novák, Jiří Hošek, mta, mz, Tea Turk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme