Řecko připouští, že se mu nepodaří včas ukončit svůj záchranný program

Řecko dnes neukončí svůj záchranný program od zemí eurozóny. Navzdory plánům řecké vlády se totiž Řecko nezvládlo dohodnout se zástupci takzvané trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Podle původního přání Atén přitom měli úspěšné zakončení záchranného programu dnes v Bruselu potvrdit ministři financí států s eurem. Řecko tak zřejmě bude s eurozónou jednat o prodloužení záchranného programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prestující před budovou řeckého parlamentu, ktyrý projednával rozpočet na rok 2015

Prestující před budovou řeckého parlamentu, ktyrý projednával rozpočet na rok 2015 | Zdroj: Reuters

Řecko a eurozóna se nemohou dohodnout na uvolnění poslední splátky záchranných půjček. Jde o 1,8 miliardy eur, tedy zhruba 50 miliard korun. Eurozóna chce, aby Řekové splnili další podmínky, ale ti to odmítají.

Náměstek řeckého ministra financí Christos Staikouras připouští, že vláda a mezinárodní věřitelé se domluvit nestihnou.

Trojka tvrdí, že v řeckém rozpočtu na příští rok je díra za zhruba 2 miliardy eur. Řecká vláda to ale popírá a poukazuje na to, že eurozóna a Mezinárodní měnový fond se už v minulosti v odhadech vývoje řecké ekonomiky mýlily.

Dohoda je možná

Jak Řekové, tak i eurozóna ale souhlasí, že vše nakonec skončí dohodou. Mluví o tom například německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

„Už v minulých letech jsme viděli, že jednání s Řeckem se vždycky protahují a jsou obtížná. Ale rozhodující je, že se Řecko nachází na správné cestě. V minulých letech jsme zaznamenali skutečné úspěchy, takže jsem si jist, že se dohodneme i tentokrát," ujišťuje Schäuble.

Záchranný program by se mohl prodloužit o půl roku. Prozatím by to nemělo znamenat, že Řekové dostanou peníze navíc.

Žádná země v moderní historii nezažila v míru tak obrovský propad ekonomiky jako Řecko. Oproti roku 2008 je jejich ekonomika nižší o čtvrtinu. Podobně se zhoršila i životní úroveň.

Řečtí věřitelé vládě přiznávají obrovské úsilí a úspěšné snížení velkého rozpočtového schodku i postupný návrat hospodářského růstu.

Řecku ale na jaře příštího roku hrozí předčasné volby a podle průzkumů by v nich zvítězila krajně levicová strana Syriza. Ta tvrdí, že roztrhá celý záchranný program, v zemi zvýší mzdy a přijme zpět státní zaměstnance.

Vláda proto nechce dělat eurozóně příliš velké ústupky, aby neposílila konkurenční politickou stranu.

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme