Řecko připravuje zátah na neplatiče daní

Řecko chystá tvrdý boj s neplatiči daní. Díky zpřísnění pravidel a vzniku speciálního týmu na boj s ekonomickou kriminalitou chce vláda do roku 2013 na daních vybrat dodatečných 12 miliard eur, tedy skoro 300 miliard korun. Má to být jeden z kroků na snížení obrovských řeckých dluhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Ondřej Bouda

Neplacení daní je v Řecku považováno za svého druhu národní sport. Důvodem je velmi vysoký počet živnostníků a podnikatelů, od kterých se daně vybírají mnohem hůř než od státních zaměstnanců.

Výjimkou tak nejsou případy, kdy lékaři, právníci nebo majitelé obchodů vykazují jen minimální příjmy, a přitom jim v přístavech kotví luxusní jachty. S tím chce řecká vláda udělat konec.

Podle kritiků už ale byla podobných plánů spousta a výsledek se nedostavil. Zlepšení výběru daní teď po Řecích požaduje i Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Jejich půjčky loni odvrátily řecký státní bankrot. Ekonomika země se od té doby ale stále nepostavila na nohy.

Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme