Řecko prý chce zákonem donutit věřitele k výměně dluhopisů

Řecká vláda vymýšlí zákon, kterým by své věřitele donutila k povinné výměně dluhopisů. S informací přišel řecký deník Ta Nea. Zákon by se dotkl především minoritních investorů, protože by se museli podřídit podmínkám, které pro výměnu dluhopisů nastavili velcí hráči. K odpisům řeckých dluhopisů by přitom mělo dojít co nejdřív.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zůstane Řecko v eurozóně?

Zůstane Řecko v eurozóně? | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Řečtí představitelé v reakci na zprávy v médiích uvedli, že žádný zákon nařizující výměnu dluhopisů bezprostředně nechystají. Není tudíž jasné, zda se vláda o něco podobného nebude snažit později.

Vedoucí ústavu financí Mendelovy univerzity v Brně Lubor Lacina ve vysílání Rádia Česko řekl, že pokud nebude výměna dluhopisů povinná, účast by mohla být nižší, než je zapotřebí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí ústavu financí Mendelovy univerzity v Brně Lubor Lacina ve Světě o druhé Rádia Česko

„Mezi věřiteli jsou hlavně banky, ale jsou to například i hedgeové fondy, které mají spíše formu spekulace, a je tam celá řada investorů, v jejich zájmu ani není odepsání dluhu, protože se stále spoléhají na to, že v případě bankrotu Řecka, by částka, kterou mohou získat, mohla být vyšší,“ upozornil Lacina.

Výměna řeckých státních dluhopisů je součástí dohody, která upravuje podmínky, za nichž může Řecko čerpat druhý záchranný úvěr v objemu kolem 130 miliard eur. Dohoda také předpokládá, že soukromí věřitele Řecka dobrovolně odepíšou alespoň polovinu řeckého dluhu. Pokud by k dohodě nedošlo, země by patrně musela vyhlásit státní bankrot.

„Nastal by problém, protože objem prostředků, které musí Řecko získat pro následující období, nejde získat za rozumnou cenu na trzích. Došlo by k tomu, že by nebyl na mzdy armádě, policistům, přestaly by se vyplácet důchody, a to i v řádu jednoho nebo dvou měsíců by byl obrovský problém pro ekonomiku,“ vysvětlil Lacina.

Odepsáním poloviny hodnoty dluhopisů by se podle něj řecký dluh snížil asi o třetinu. „Jestliže v současné době se dluh bude blížit až 160 procentům HDP, tak se odhaduje, že při odpisu 50 procent by se mohli dostat někde ke 120 procentům, což je stále vysoké, ale je to považováno za udržitelnější,“ upřesnil.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme