Řecko se bankrotu nevyhne, tvrdí ekonom

Některé předlužené státy na okrajích Evropské unie se nejspíš nevyhnou bankrotu. A to i přes finanční pomoc, kterou jim nabízí nebo už i proplácí Evropský stabilizační mechanismus. Vychází to z analýzy situace, kterou vytvořila společnost Conseq. Podle ní se Řecko nevyhne restrukturalizaci dluhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko znovu ochromila generální stávka

Řecko znovu ochromila generální stávka | Zdroj: ČTK

„Očekává se, že na konci letošního roku by ten absolutní státní dluh v poměru k HDP měl dosáhnout nějakých 160 %, což je opravdu markantní a je jednoznačně patrné, že Řecko v tuto chvíli není schopno svými vlastními silami tento dluh splatit. Teď se v podstatě jedná o to, jaký typ toho bankrotu bude. Momentálně se vyjednává o druhém záchranném plánu a v podstatě by se mělo docílit toho, aby se restrukturalizace rozprostřela do několika příštích let, aby to pro evropský bankovní sektor a finanční trhy nebyla nějaká významná rána, aby se nerozšířila nákaza, panika,“ řekl Rádiu Česko portfolio manažer společnosti Conseq Michal Stupavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé předlužené státy Evropské unie se nejspíš nevyhnou bankrotu. Téma pro portfolio manažera společnosti Conseq Michala Stupavskeho.

Podle něj je dobré sledovat dění na trzích.

„Momentálně ocenění vládních dluhopisů Řecka je někde jinde, než je v případě Irska, Portugalska nebo Španělska, takže evidentně mezinárodní investoři věří momentálně těm dalším problematickým zemím mnohem více než Řecku. Pokud by se spustila nějaká lavina a Řecko opravdu zbankrotovalo, tak by to mělo dalekosáhlé důsledky, vyvolalo by to paniku a pravděpodobně by to ohrozilo i stabilitu dalších zemí: Portugalska, Irska, Španělska. Tady jde o to,aby se bankrot Řecka rozprostřel do mnoha let, třeba čtyři pět let dopředu, aby další země získaly i s pomocí mezinárodních záchranných balíčků, nějaký prostor a čas, aby se mohly zregenerovat,“ uvedl manažer.

Jak dále upřesnil, Irsko by mělo na konci července dokončit rekapitalizaci bankovního sektoru. V Portugalsku po volbách vzniká nová vláda, která by měla zavést velice tvrdá fiskální opatření a tvrdé škrty. Španělsku investoři zatím věří.

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme