Řecko se bude na summitu EU snažit o zmírnění podmínek záchranné půjčky

Řecký prezident na summit Evropské unie v Bruselu nepřiletěl vládním speciálem, ale běžnou linkou. I to může být signálem, že to země se škrty myslí vážně. Řecká delegace se bude během summitu snažit vyjednat částečné uvolnění velmi tvrdých podmínek pro evropskou půjčku Řecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová řecká vláda

Nová řecká vláda | Foto: Petros Giannakouris | Zdroj: ČTK

Lídři států Evropské unie budou v Bruselu znovu hledat cestu z krize i to, jak jí v budoucnu předcházet. O dvoudenním summitu se mluví jako o jednom z klíčových pro budoucnost eura. Má hledat nástroje, jak dostat Evropu z dluhové krize a jak jí v budoucnu předcházet.

Na Řecko jako jednu ze zadlužených zemí, která má navíc novou vládu, bude mířit velká pozornost. Premiér Antonis Samaras však do Bruselu kvůli nemoci nedorazí.

Nahradil ho řecký prezident Karolos Papoulias, který s sebou vzal také stávajícího – tedy prozatímního – ministra financí. Nový ministr financí Janis Sturnaras se totiž musí připravovat na příjezd takzvané Trojky. Athény navštíví zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Prezidentovu delegaci doplnili i ministr rozvoje a stínový ministr financí.

Řekové od summitu zřejmě příliš neočekávají. Nový premiér poslal do Bruselu dopis, jehož přesný obsah není znám. Snaží se o částečně uvolnění velice tvrdých podmínek pro evropskou půjčku Řecku. Řecko ale asi tentokrát nebude na summitu tím nejdůležitějším, protože velké problémy mají také Španělsko a Kypr.

V samotném Řecku se summit probírá především v médiích, běžní lidé jsou ze všech politických a ekonomických změn již unaveni a summit příliš neřeší.

Pavla Smetanová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme