Řecko se dohodlo s věřiteli na záchranném programu. Poslanci rozhodnou ve čtvrtek

Řecko dospělo k dohodě o dalších záchranných půjčkách. Podle řeckého ministerstva financí země v příštích dvou letech dostane přibližně 85 miliard eur, tedy asi dva biliony korun. Dohodu ještě musí schválit parlament v Aténách a také ministři financí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S premiérem Alexisem Tsiprasem zasedne za stůl nový ministr financí Řecka Euklidis Tsakalotos, který po rezignaci nahradil Janise Varufakise

S premiérem Alexisem Tsiprasem zasedne za stůl nový ministr financí Řecka Euklidis Tsakalotos, který po rezignaci nahradil Janise Varufakise | Zdroj: Reuters

Řecko sjednalo s mezinárodními věřiteli dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni, nyní musí ještě vyjednat dohodu politickou. Uvedla to dnes mluvčí Evropské komise Annika Breidhardtová.

Poslanci by měli dohodu ratifikovat ve čtvrtek. Premiér Tsipras požádal předsedu parlamentu, aby na ten den svolal zasedání. V pátek by pak o dohodě mohli jednat ministři financí eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko se domluvilo s věřiteli na dalším záchranném programu. Dohodu přiblížil ekonom Zdeněk Kudrna z Vídeňské univerzity

Někteří členové vládní strany Syriza už ale předem avizovali, že návrh nepodpoří. Kabinet se tak znovu bude muset opřít o opozici.

Třetí záchranný program by měl Aténám poskytnout zhruba 85 miliard eur, v přepočtu asi 2,3 bilionu korun. Řecko peníze potřebuje do 20. srpna, kdy má Evropské centrální bance splatit 3,5 miliardy eur, asi 95 miliard korun.

Součástí smlouvy je také dohoda o rozpočtových pravidlech do roku 2018. Na nich se Řecko s věřiteli shodlo dnes v noci během osmnáctihodinového jednání.

Letošní primární deficit, tedy rozpočtová bilance očištěná od splátek dluhu, má dosáhnout 0,25 procenta hrubého domácího produktu.

V dalších letech by pak Atény měly hospodařit s rostoucím primárním přebytkem. V roce 2018 by země měla dosáhnout přebytku 3,5 procenta, řecká agentura ANA.

„To číslo vyjadřuje schopnost státu financovat sama sebe. Ještě před pěti lety si Řecko muselo půjčovat i na výplaty státních zaměstnanců. Před dvěma lety už to dokázalo ufinancovat samo a půjčovalo si především na splácení svých dluhů bankám,“ vysvětluje ekonom Zdeněk Kudrna z Vídeňské univerzity.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Štěpán Sedláček, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme