Řecko se topí v dluzích, problémy má i Španělsko

Řecký dluh se příští rok vyšplhá na 125 procent hrubého domácího produktu a země se tak stane nejzadluženější zemí Unie. Finanční trhy začaly otevřeně spekulovat o možnosti, že tato země zbankrotuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Agentura Fitch Ratings, která hlídá důvěryhodnot hospodářství jednotlivých zemí, snížila Řecku rating z A- na BBB+ s negativním výhledem. Do potíží se dostává také Španělsko, hrozba snížení ratingu se vznáší i nad ním.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických potížích Řecka mluvil na Rádiu Česko expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek

"Řecko není novým Islandem, ani Dubají," oponoval pro BBC řecký ministr financí George Papaconstantinu."Jsme suverénní stát a člen Evropské unie. A hlavně vláda udělá vše pro to, aby schodek státních financí snížila," slibuje řecký ministr financí.

Podle experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška je hlavní příčinou obrovského zadlužení Řecka skutečnost, že společná evropská měna umožňuje i chudším zemím užívat si blahobytu stejně, jako ekonomicky silnějším státům.

"Právě díky euru si Řecko mohlo žít nad poměry, přestože zrovna není přeborníkem v exportu," řekl Robejšek. Jen letošní schodek státních financí se má vyšplhat v Řecku na 12,5 procenta HDP. Podle Robejška je země možná v ještě horší situaci, než nedávno Island.

Manipulace se statistikami

"Tradice zacházení s penězi je totiž v Řecku velmi specifická. O tom, že Řekové si svoje statistiky manipulují věděli v Bruselu už před tím, než zemi přijali do Evropské měnové unie," uvedl Robejšek.

Situace v této balkánské zemi podle něj zpochybňuje důvěryhodnost v euro, diskredituje celý evropský prostor a vytváří výzvu pro nejsilnější státy. Řecko se podle Robejška určitě neobejde bez pomoci Evropské unie.

"Řecko nemá dost síly ani vůle, aby se z toho dostalo samo. Dramatickým slovům řeckých politiků nemůžeme věřit. Řekové jsou odkázáni na to, jak jim budou pomáhat ostatní členové unie," myslí si Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nutnosti reforem v Řecku mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu Sofie Karakeva

Řecku by podle něj nejvíce pomohlo, kdyby se dostalo pod finanční kuratelu svých evropských přátel. Robejšek si umí představit, že by země musela ve střednědobém horizontu Evropskou měnovou unii opustit.

Vysokým státním dluhem se dnes na krizové schůzce zabývá řecká vláda pod vedením prezidenta Karolose Papuliase. Podle spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Sofie Karakevy vládě nezbývá nic jiného, než se ujmout bolestivých reforem. Nejvíce by pomohly výrazné škrty ve státním sektoru.

"Státní sektor zaměstnává více lidí než by měl a platy jsou nejméně o 400 eur vyšší, než v soukromém sektoru. Například státní televize zaměstnává 5 tisíc lidí, zatímco v britské BBC pracuje 800 zaměstnanců. Vláda také musí snížit výdaje na důchody, výdaje ministerstev a zabránit daňovým únikům," řekla Karakeva.

Igor Maňour, Václav Pešička, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme