Řecko si musí utáhnou opasek mnohem víc, varuje šéfka MMF

Řecko zřejmě zažije další bouřlivý týden – očekávají se další stávky a demonstrace, na říjen odboráři plánují dvě generální stávky, které mají zcela ochromit fungování země. Vládě země, která si dlouhá léta žila nad poměry, ale nezbývá než šetřit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Řecku

Demonstrace v Řecku | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Celý den nejezdí metro v Athénách, a také příměstská dráha zvaná Proastiakos ve třech největších městech, do pěti hodin odpoledne nejezdí ani autobusy. Většina turistů směřujících do letovisek však tyto stávky zřejmě nepocítí.

Brzy však Řecko čeká i velká dvoudenní stávka v dopravě, kdy nejspíš budou stát i taxikáři. Na 5. a 19. října pak plánují řecké odbory generální stávku, která má fungování země zcela ochromit.

Bouřlivé bylo i večerní dění ve státní televizi, kam pronikli studenti a chtěli manifest proti reformě vysokých škol. Podle nich omezuje akademickou samosprávu a možnost studentů zasahovat do chodu univerzit. Například policie by mohla zasahovat přímo ve školách.

Ministryně Ana Diamantopuluová však říká, že reforma je zcela nezbytná, aby mladí cílevědomí Řekové neutíkali do ciziny.

Úspory i pozemková daň

Tento týden by se také mohli do Atén vrátit inspektoři Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise. Budou se rozhodovat, jestli Řecko dostane další část mezinárodní půjčky.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos byl o víkendu ve Washingtonu a když při svém návratu nešetřil optimismem. Tvrdil, že mu zástupci fondu slíbili podporu. Šéfka MMF Christine Lagardeová ale jásot rychle krotila. „Jestli Řekové nechtějí poradit, tak pro ně nemůžeme nic udělat,“ uvedla v deníku Kathimerini. Řecko podle ní musí dál utahovat opasek a zdaleka nemá vyhráno.

Christine Lagardeová | Foto: ČTK

Řecká vláda tak bude muset dál šetřit a shánět peníze. Vláda chce parlamentem protlačit zákon o zvláštní pozemkové dani, která bude od 50 centů do 20 eur za metr čtvereční a bude se vybírat přes účty za elektřinu.

Deník Eleftherotypia mezitím přinesl zprávu, že do záchranného programu se zapojí soukromí věřitelé, kteří vlastní celkem 85 procent řeckého dluhu, kteří tak tedy nedostanou celou hodnotu dluhu. To vypadá jako poměrně dobrý výsledek, i je pravděpodobné, že dostanou zpátky menší část dluhu.

To vše nakonec rozhodne o tom, jestli bude řecká vláda bude moci dál čerpat ze záchranné půjčky dalších 8 miliard eur. Jinak jí už v říjnu dojdou peníze.

David Koubek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme