Daňové rozvody v Řecku. Manželství se rozpadají kvůli zisku předkrizových dávek a daňových úlev

Podle aténského deníku Ta Nea stoupl počet rozvodů v dnešním Řecku za pár let o plných dvacet procent. Zároveň od roku 2014 klesl počet svateb z více než padesáti na šestnáct tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Athény Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojice na ostrovu Nissiros v Řecku

Dvojice na ostrovu Nissiros v Řecku | Foto: Collectiva / Alamy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Berní úředníci i soudci ale novému trendu podle řeckých novin dobře rozumějí, interně používají termín "daňové rozvody". „Tento fenomén se objevil před desítkami let u romských párů. Měly hromadu dětí a dojili stát na sociálních dávkách, aniž by cokoli zaplatili na dani,“ říká účetní Dimitris Bokaris. „Dnes ale tutéž fintu využívají středostavovské rodiny s příjmem okolo 30 tisíc eur ročně. Z daňových rozvodů je trend dneška,“ dodává.

Cesta z nouze

Osm let drastického šetření seškrtalo příjmy Řeků v průměru o třicet procent. Četné páry tak přišly o kdysi štědré sociální dávky i peníze na zaplacení daní. Řecký zákon ale umožňuje rozvedeným lidem či manželům odloučeným od stolu a od lože, aby si dávky opět nárokovali. Mají také padesátiprocentní slevu na daních. To se jim hodí zejména vzhledem k astronomickému zdanění nemovitostí, které Řecku vnutili mezinárodní věřitelé.

Oddělené páry jsou rovněž chráněny před povinností odkrýt bankám stav svých účtů, píše Ta Nea. Rozvedení s příjmy do 20 tisíc eur ročně mají také nejrůznější úlevy a odpisy. Přitom sezdaní manželé se společným příjmem v přepočtu jen okolo pětadvaceti tisíc korun měsíčně na podobné benefity nedosáhnou. Tisíce rodin se tak dostávají do pasti a nemohou splatit ani drasticky rostoucí účty za topení.

Podle Bokarise je manželská odluka pragmatickým řešením těchto potíží. „Jakmile se zadlužená domácnost sebere, většinou máme manžele u soudu a žádost o odluku berou zpět,“ řekl závěrem deníku Ta Nea.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme