Řecko ujišťuje věřitele, že už splnilo všechny podmínky pro další půjčku

V podvečer začala telekonference eurozóny o další půjčce Řecku. Očekává se, že se rozhodnutí odloží až na březnový summit, protože Řecko nesplnilo všechny podmínky včas. Některé země údajně dokonce dávají přednost řeckému bankrotu. Řecký ministr financí Evangelos Venizelos však tvrdí, že země pozdě, ale přece splnila veškeré požadavky, které si mezinárodní věřitelé kladli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos | Zdroj: Reuters

Předsedové dvou hlavních stran písemně stvrdili ochotu v reformách pokračovat i po volbách. I když konzervativní Nová demokracie si vyhradila právo na změnu konkrétních detailů.

Řecká vláda na nočním zasedání upřesnila, kde ušetří zbylých 325 milionů. Konkrétní detaily představí ministr právě na jednání. Ale předpokládá se, že se bude škrtat v armádě, zdravotnictví i na platech a důchodech ve státní správě.

Ohrožená je ale dohoda se soukromými věřiteli. Ti mají odepsat polovinu řeckého dluhu. Kvůli nižším úrokům přijdou však o celých 70 procent. Jenže kvůli odkladu mohou někteří z nich z dohody vycouvat.

Konečný verdikt asi nepadne

Z dnešního jednání se ještě nečeká oznámení o spuštění druhého záchranného programu, který představuje úvěr ve výši 130 miliard eur. Ministři posoudí, jestli jsou závazky řeckých politiků k naplnění plánu reforem a úspor dostatečné.

Eurozóna možná bude chtít vyčkat s přiznáním celé částky až po volbách, které se v Řecku budou konat v dubnu a na závazek vítězné strany nebo koalice. Jenže Atény mají splatit 14,5 miliardy dluhu už 20.března.

Možná tedy eurozóna záchranný balík rozdělí a poskytne Řecku alespoň peníze na odvrácení bankrotu, ale o zbylé části se rozhodne až potom, co Řecko splní všechny podmínky.

Dnes si asi ministři jen vyjasní, jaké kroky už Řecko udělalo, ale dál budou o programu pomoci jednat při své řádné schůzce v pondělí.

Pavel Novák, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme