Řecko v rámci nových škrtů sníží důchody a počet úředníků

Řecká vláda zavede přísnější úsporná opatření. Chce tak přesvědčit své zahraniční věřitele k poskytnutí dalších peněz ze záchranného úvěru. Nové škrty se projeví v omezení počtu úředníků a ve snížení některých důchodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos | Zdroj: ČTK

Mluvčí vlády Ilias Mosialos po téměř sedmihodinovém jednání oznámil, že počet propuštěných státních zaměstnanců letos dosáhne 30 tisíc namísto původně plánovaných 20 tisíc.

Měsíční důchody nad 1200 eur se nově sníží o pětinu a klesnou i penze u lidí ve věku do 55 let. Roční výše nezdanitelného příjmu klesne už tento rok z 8000 eur na 5000 eur, mimořádná daň z nemovitosti se pak prodlouží nejméně do roku 2014.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu mají Atény postupně získat 110 miliard eur.

Výměnou za to musí Řekové razantně šetřit a provést úsporné reformy, dosud však ve svých slibech zaostávají. Pokud se nepodaří zemi tento měsíc získat dalších osm miliard z úvěru, dojdou jí v říjnu peníze.

Inspektoři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu přijedou do Atén jednat příští týden.

Jitka Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme