Řecko vyhlíží termín splátky dluhopisu ECB, peníze na ni sehnalo

Řecko sehnalo peníze na splacení dluhopisu vlastněného Evropskou centrální bankou. V aukci tří měsíčních pokladničních poukázek Řecko získalo víc než 4 miliardy eur. Jednalo se o objemově největší aukci za poslední dva roky. 20. srpna se tak Řecku zřejmě podaří splatit dluhopis, který drží ECB, a nebude potřebovat překlenovací úvěr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Řecku

Volby v Řecku | Foto: Kostas Tsironis | Zdroj: ČTK

Tříměsíční dluhopisy Řecko prodalo s výnosem 4,4 procenta. Jestli vydělalo, nebo ne, je podle ekonoma Raiffeisenbank Michala Brožky otázkou úhlu pohledu:

„Je to určitě velmi drahé, když vezmeme do úvahu fakt, že jde o dluhopisy s velmi krátkou dobou splatnosti – pouhé tři měsíce. Není to ale drahé, když vezmu v potaz riziko, že Řecko za tři měsíce nebude moci tuto půjčku splatit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka ve Světě o osmé na Rádiu Česko mluvil o tom, co řeckou ekonomiku v blízké době čeká

Řecko splácí jednu půjčku druhou, předlužilo se. Takovýto systém mu ale nemusí vydržet donekonečna.

„Já bych osobně vsadil spíš na to, že Řecko ještě bude muset část dluhu odepsat, nebo aspoň změnit splátkový kalendář,“ říká Brožka.

Teď má Řecko klid, podle Brožky konkrétně do konce letních prázdnin.

„V září se bude jednat o tom, zda Řecko dostane další tranši finanční pomoci. Mělo by to být 11 a půl miliardy eur. Pokud tuto splátku neobdrží, tak bude mít velký problém, ale já bych řekl, že v tuto chvíli to vypadá na relativně lehký průběh,“ uzavírá.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme