Řecko začalo splácet dluhy, parlament rozhodne o dalších reformách

Řekové si utáhli opasky. Schválením prvního balíku reforem požadovaných eurozónou platí od pondělí více za některé potraviny i služby. Navíc se jim podařilo splatit část dluhu svým věřitelům. Už zítra musí tamní parlament schválit další úsporná opatření. Jedině přijetím tvrdých reforem má Řecko šanci dosáhnout na nový záchranný program v objemu až 86 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Atény odeslaly Evropské centrální bance a Mezinárodnímu měnovému fondu 6,25 miliardy eur. Instituce převzetí potvrdily.

Řecko na splacení dluhu využilo překlenovací finanční půjčku ve výši sedmi miliard eur, kterou se podařilo získat řeckým proevropským stranám už minulý týden. Výměnou za návrhy požadované zeměmi eurozóny.

O dalších úsporných opatřeních budou řečtí zákonodárci jednat už zítra. Čeká je rozhodování o novém občanském soudním řádu, tedy o postupech v civilním řízení, a také unijní legislativě, která má za cíl posílit ochranu bank.

Rozhodne opozice

Ve vládní Syrize to vře – marxistické křídlo neustále bije na poplach a volá po revoluci, i proto se mluví o předčasných volbách.

I tentokrát se dá kvůli tomu očekávat, že vláda premiéra Alexise Tsiprase se bude muset spolehnout na hlasy opozice. Na program se tak nakonec nedostanou reformy týkající se penzijního systému a změny daňového režimu pro zemědělce. Proti nim se totiž staví opoziční Nová demokracie.

Řecko navíc čeká další vlna zdražování. Od 1. srpna lidé zaplatí více například za veřejnou dopravu.

Zejména podnikatelé obchodující se zahraničím mají i nadále velké problémy – nemůžou provádět bezhotovostní platby mimo Řecko.

Atény potřebují co nejdříve zrušit kapitálové kontroly, k tomu ale zdejší banky musí mít dostatek hotovosti. Ty se otevřely v pondělí po třech týdnech. Akciový trh zůstává uzavřený.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme