Řecko začne s věřiteli vyjednávat o nových záchranných půjčkách

Řecko a jeho věřitelé dnes začnou jednat o podmínkách nových záchranných půjček. Vláda splnila stanovené podmínky poté, co v parlamentu prosadila dva balíky reforem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Alexis Tsipras během jednání parlamentu

Premiér Alexis Tsipras během jednání parlamentu | Zdroj: Reuters

Parlamentem prošlo zvýšení DPH nebo reforma soudnictví, aby se zrychlilo řízení.

Dále bude muset Řecko zrušit dodatečné důchody pro ty, kteří pobírají nízký důchod.

Podle statistik takzvané trojky (nově přejmenované na instituce) - Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu - byly tyto dočasné důchody masivně zneužívány.

Téměř polovina řeckých důchodců přitom ale má penzi pod hranicí životního minima.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko dnes začíná se svými věřiteli jednat o dalších záchranných půjčkách. Více od bruselského zpravodaje Ondřeje Housky

Řecko bude také muset omezit široce rozšíření zvyk předčasných odchodů do důchodu.

V závěrech summitu eurozóny z 12. na 13. července se také píše, že jakoukoli významnější změnu nebo návrh zákona bude muset řecká vláda konzultovat a nechat si od instituce schválit, než je předloží do svého vlastního parlamentu. Slovenský premiér Robert Fico to už tehdy charakterizoval termínem ‚protektorát‘.

Na jednání se tentokrát do Athén opět sjede instituce. Premiér Alexis Tsipras dlouho prohlašoval, že instituce je mrtvá. Cizí experty nechtěl vpustit ani do budov klíčových řeckých ministerstev. Jednání se tak přesunula do Bruselu, kde se ale ukázalo, že je potřeba mít k dispozici data o řecké ekonomice.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme